Donald Trump face ce știe el cel mai bine: negociază. Evident, în cel mai pur stil mercantilist. Iar dovada o reprezintă „protecția aeriană” oferită Kievului, contra mineralelor din solul țării, unele extrem de valoroase pentru industriile de înaltă tehnologie.
Statele Unite ar putea să ofere „protecție aeriană” pentru o forță de menținere a păcii în Ucraina, în schimbul accesului la minerale rare, potrivit unor surse guvernamentale din Marea Britanie. Aceasta ar veni după ce administrația Trump a respins cererea Ucrainei de a trimite trupe pentru a supraveghea un posibil armistițiu, scrie Daily Mail.
Guvernul britanic a încercat să convingă Statele Unite să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, pentru a sprijini implementarea unui acord de pace, în condițiile în care Donald Trump a anunțat că a început discuțiile cu Vladimir Putin privind soarta Ucrainei.
„Aceasta ar fi garanția lor de securitate”, a declarat un înalt oficial guvernamental pentru The Times, subliniind că SUA nu au exclus posibilitatea de a oferi protecție aeriană. Conform rapoartelor, Statele Unite au transferat recent sisteme de apărare Patriot din stocurile din Israel către Ucraina.
Trump a sugerat că Ucraina ar putea începe să compenseze SUA pentru ajutorul acordat în ultimii trei ani cu „aproape 500 de miliarde de dolari în minerale rare”. Această propunere a fost lansată pentru prima dată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski anul trecut.
Totuși, rămân multe întrebări cu privire la felul în care un astfel de acord ar putea să se concretizeze și dacă Ucraina ar putea spera la un sprijin continuu din partea SUA în schimbul acestor elemente prețioase. În mijlocul panicii europene legate de negocierile de pace dintre Trump și Putin, aliații speră că mineralele ucrainene ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.
Într-o lovitură devastatoare pentru partenerii NATO, secretarul american al apărării a declarat miercuri că Europa va trebui să furnizeze cea mai mare parte din ajutoarele viitoare pentru Kiev și a exclus trimiterea de trupe americane pentru a sprijini un eventual armistițiu.
Vicepreședintele JD Vance a nuanțat aceste comentarii, spunând pentru The Wall Street Journal că SUA ar putea trimite trupe în Ucraina și aplica sancțiuni Rusiei, dacă aceasta nu ajunge la un acord care să garanteze independența pe termen lung a Ucrainei.
Pete Hegseth, secretar american al apărării, a revenit asupra propriilor afirmații, precizând că, în ceea ce privește viitorul Ucrainei în NATO, „totul este pe masă”.
Marea Britanie și Franța, tentate să trimită trupe
Marea Britanie și Franța ar fi discutat despre posibilitatea de a trimite trupe pentru a menține pacea în Ucraina, în cazul unui acord de pace. Cu toate acestea, guvernul britanic a refuzat să „speculeze asupra viitorului” și a reiterat sprijinul pentru Ucraina.
În prezent, Ucraina deține resurse naturale estimate la aproximativ 12 mii de miliarde de lire sterline, deși multe dintre acestea se află în regiunile industriale din est, acum sub ocupație rusă.
De asemenea, aproximativ 40% din resursele minerale ale Ucrainei sunt acum sub control rus, conform estimărilor unor institute de cercetare ucrainene. Majoritatea depozitelor de litiu și alte minerale rare se află în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk, părți din care sunt deja ocupate de forțele ruse.
Zelenski a declarat că ar urma să discute cu liderii din Marea Britanie și Franța pentru a explora o soluție care să presupună staționarea de trupe din aceste țări în Ucraina, pentru a supraveghea un eventual armistițiu.
Într-o convorbire recentă cu Trump, Putin a spus că pentru a încheia războiul în Ucraina, trebuie să fie rezolvate „cauzele fundamentale” ale conflictului. Aceasta face referire la cerințele de securitate pe care Rusia le-a înaintat NATO și Washingtonului în 2021, înainte de declanșarea războiului, printre care se numără retragerea trupelor americane și NATO din fostele state sovietice și din țările din blocul estic, inclusiv statele baltice, România și Bulgaria, care sunt acum membri NATO și UE.
În schimb, Rusia a exclus ideea de a face schimb de teritorii controlate de aceasta din Ucraina cu cele controlate de armata ucraineană. Kremlinul consideră că orice acord de pace trebuie să reflecte „noile realități de pe teren”, făcând referire la anexarea celor patru teritorii sudice și estice ale Ucrainei în 2022 și la anexarea Crimeii în 2014.