De ce este recomandat să mănânci dimineața, chiar dacă nu îți este foame. Ce spun nutriționiștii despre importanța micului dejun.
Nutriționiștii spun că trebuie să încerci să mănânci măcar puțin pentru a nu-ți afecta buna funcționare a organismului, deși, multă lume nu are poftă de mâncare la prima oră a dimineții.
Persoanele care mănâncă la micul-dejun nu se mai simt la fel de înfometate peste zi și, în plus, au tendința de a face alegeri alimentare mult mai bune, a mai explicat specialista.
”Pentru cei mai mulți dintre oameni există o mulțime de beneficii dacă iau micul-dejun chiar și atunci când nu le este foame. Prima masă a zilei ne ajută să întrerupem «postul» de peste noapte și să-i dăm energie corpului”, explică Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă din SUA.
De ce sunt recomandate semințele în sezonul rece? Care sunt cele mai benefice sănătății și ce efecte au, de fapt, asupra organismuluiDe ce trebuie să mănânci dimineața
Efectele benefice pe care micul-dejun le are asupra organismului au fost demonstrate de o mulțime de studii, însă sunt o mulțime de persoane care sar peste prima masă a zilei. De fapt, potrivit unui studiu realizat în SUA de Evolution Fresh, 25% dintre oameni nu mănânce aproape niciodată de dimineață și aproape 70% nu au nicio tragere de inimă să se trezească înainte de ora 8:00 pentru a-și pregăti ceva de mâncare.
Nu este nicio problema dacă sunt zile dacă sari peste micul-dejun. Efectele negative încep să se vadă dacă faci acest lucru cu regularitate. Mai mult, ar trebui să începi să îți asculți corpul pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu îți este foame dimineața.
Micul-dejun ajută la un start bun al zilei
Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire, spune Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University.
Studiile arată că atunci când mâncăm în acest interval avem mai multă energie, metabolistul este impulsionat, nivelul glicemiei este normal, ajută în procesul de păstrare a greutății normale, ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular și îmbunătățește funcțiile cognitive și sănătatea mentală.
Este importantă să mâncăm dimineața, dar și mai important este să alegem alimentele potrivite spune Meyer-Jax. Ideal ar fi să alegem proteine de calitate – carne slabă și/sau ouă, grăsimi sănătoase – nuci și semințe, carbohidrați complecși – fructe de pădure, cereale integrale.
Pe lângă alimente sănătoase este bine să bem și suficientă apă. Nu doar că ne hidratăm, dar nici nu vom mai mânca mai mult decât ne este necesar.
Nu consuma glucide la micul-dejun
Alimentele bogate în glucide consumate la micul-dejun cresc nivelul de zahăr din organism și te vor face să te simți extrem de obosită. Pe termen lung, în organism vor apărea procese inflamatorii care vor afecta în mod serios starea de sănătate, subliniază Meyer-Jax.
Nu trebuie să te apuci de gătit ca să ai parte de un mic-dejun sănătos. O banană, niște unt de arahide, un iaurt grecesc și puține fructe de pădure sunt suficiente. Important este să le ai mereu în frigider.
Dacă faci mișcare dimineața încearcă să consumi o gustare bogată în carbohidrați complecși înainte de a începe exercițiile fizice.