Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu funcționează de la începutul acestei luni. Din această cauză, timpii de așteptare pentru pacienții aflați pe holurile cabinetelor au crescut. În unele cazuri, spun medicii, oamenii sunt nevoiți să aștepte cu orele. “„Ce s-a întâmplat săptămâna trecută e un mare semnal de alarmă: e prima dată când pică complet. Și nu știu în ce măsură mai rezistă”, a transmis medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
De la începutul acestei luni, sistemul asigurărilor de sănătate este dat peste cap. În lipsa funcționării sistemului informatic, medicii au posibilitatea să întrebe direct la Casa de Asigurări dacă un pacient este sau nu asigurat. Însă se învârtesc în cerc: timpii de așteptare cresc, iar Casa nu are, adesea, un răspuns, tot din cauza nefuncționarii sistemului informatic – nu are unde să verifice, mai explică medicii.
Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a explicat pentru HotNews că, deși CNAS a anunțat că permite, în această perioadă, acordarea de servicii medicale fără validarea cardului de sănătate, sunt probleme mari în cabinete deoarece „nu putem verifica dacă un pacient are sau nu calitatea de asigurat, iar aceasta este cea mai mare problemă”.
“Săptămâna trecută mai ales, a fost o perioadă de maxim paroxism: dacă în timpul altor perioade de nefuncționare a sistemului, în trecut, reușeam să validăm serviciile în sistemul informatic noaptea, săptămâna trecută nu s-a putut aproape deloc. CNAS a anunțat că serviciile, chiar dacă sunt validate în sistem cu întârziere – avem limită de 72 de ore pentru validare – vor fi luate în calcul. Am reușit să validăm servicii sâmbătă, dar luni-marți sunt cu erori. Însă CNAS a anunțat că le va lua în calcul, chiar dacă nu au fost validate cu cardul”, a declarat medicul.
Potrivit acestuia, „ce s-a întâmplat săptămâna trecută e un mare semnal de alarmă: e prima dată când pică complet. Și nu știu în ce măsură mai rezistă.”
Nefuncționarea îndelungată a platformei informatice a provocat proteste ale medicilor. În Timiș, spre exemplu, medicii de familie au consultat, vinerea trecută, doar urgențele.
România ar urma să aibă o nouă platformă informatică a asigurărilor de sănătate ce ar urma să fie funcțională în anul 2026, anunța, în vara trecută, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, conferință de presă.
Noua platformă ar urma să cuprindă tot ceea ce conține în prezent, dar și noutăți: spre exemplu, va conține prescripție electronică, iar un cetățean român își va putea lua rețeta online de oriunde din Europa, promitea atunci șefa CNAS.
Ministerul Sănătății anunța, în urmă cu un an, că a aprobat finanțarea pentru digitalizarea PIAS – platforma informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – care include elemente importante de securitate cibernetică.
Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS), anunța atunci Ministerul Sănătății.
Data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui transformat digital este trimestrul 3 al anului 2025, mai spune instituția condusă de Alexandru Rafila.
Finanțarea provine din Componenta 7 din PNRR – digitalizarea sănătății.