În căutarea sănătății și a unui stil de viață echilibrat, mulți dintre noi ne îndreptăm spre fructe ca surse esențiale de vitamine și nutrienți. Cu toate acestea, nu toate fructele pe care le consumăm sunt la fel de naturale pe cât am spera. Există un fruct, deosebit de popular în rândul consumatorilor, care ascunde în spatele culorii sale atractive și a gustului delicios o realitate îngrijorătoare: utilizarea intensivă a pesticidelor. Studiile arată că pentru a-l produce, pot fi folosite până la șase tipuri diferite de chimicale, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la impactul pe care îl are asupra sănătății noastre.  

Căpșunil strălucesc de fiecare dată la intrarea în supermarket, atrăgând privirile cu roșul lor atractiv. Aceste fructe delicioase, deși asociate adesea cu primăvara și vara, pot fi găsite pe rafturi și în timpul iernii, grație cultivării lor în sere în regiunile cu climă blândă. Țări precum Spania, Egipt sau Maroc contribuie, de asemenea, la oferta de căpșuni, profitând de iernile mai blânde pentru a asigura un stoc constant.

Apreciate pentru valoarea lor calorică scăzută, căpșunile sunt bogate în zaharuri simple, cum ar fi fructoza, având în același timp un conținut neglijabil de proteine și grăsimi. Cu un aport considerabil de fibre și apă, aceste fructe sunt nu doar gustoase, ci și sănătoase.

Indiferent dacă e iarnă sau vară, căpșunile sunt extrem de sensibile și necesită o varietate de fitochimice pentru a se apăra împotriva bolilor. Dar de ce căpșunile sunt considerate atât de problematice în ceea ce privește pesticidele? Un motiv este lipsa unei coji protectoare: căpșunile nu au o coajă groasă care să apere pulpa interioară, făcându-le astfel foarte vulnerabile la pesticide, care pot pătrunde direct în pulpă și cresc riscul de contaminare.

Un alt factor este textura neregulată a suprafeței: căpșunile sunt acoperite cu semințe mici și au o suprafață neregulată, ceea ce îngreunează îndepărtarea completă a reziduurilor de pesticide prin simpla spălare. De asemenea, căpșunile cresc foarte aproape de sol, expunându-se la diferite substanțe chimice utilizate pentru combaterea buruienilor, insectelor și bolilor fungice.

Acest aspect intensifică contactul direct cu pesticidele aplicate atât pe sol, cât și pe plante. În special, în producția de căpșuni se utilizează următoarele:

Fungicide (precum sulfatul de cupru, boscalid și ciprodinil) pentru a proteja împotriva mucegaiului, botritei și phytophthora.Insecticide (de exemplu, spinosad și imidacloprid) pentru a controla afidele, tripsul și acarienii.Erbicide (cum ar fi pendimetalin) pentru a eradica buruienile nedorite.

De asemenea, sunt necesare și alte substanțe. Totodată, există opțiuni de culturi organice de căpșuni, care evită pesticidele chimice, folosind în schimb sulful și cuprul pentru combaterea bolilor fungice, scrie flash.gr.

Când randamentul culturilor organice scade, majoritatea agricultorilor recurg la utilizarea îngrășămintelor chimice, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, în special pentru cultivarea fructelor. De asemenea, se folosesc oligoelemente, precum calciul (Ca) pentru a spori rezistența fructelor, magneziul (Mg) pentru a susține procesul de fotosinteză și fierul (Fe) pentru a preveni îngălbenirea frunzelor.

Ce se întâmplă în organism dacă consumi alune în fiecare zi. Vei fi uluit să afli asta

Conform unui studiu efectuat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, 99% din producția de căpșuni din Statele Unite conține urme de cel puțin un pesticid, iar 30% dintre acestea au detectabile urme de zece pesticide diferite. Cei mai mulți nu sunt conștienți că solurile sunt tratate cu pesticide înainte de plantare pentru a elimina toate organismele din ele, ceea ce permite ca substanțele chimice să fie ulterior absorbite de plante.

Pentru a diminua reziduurile înainte de consum, este recomandat să urmați următoarele sugestii:

Spălați căpșunile sub un jet de apă timp de cel puțin 30-60 de secunde.Frecați ușor cu mâinile sau cu o perie moale pentru a îndepărta reziduurile chimice de pe suprafața acestora.Înmuiați căpșunile într-o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu: adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă.Lăsați căpșunile să stea în această soluție timp de 10-15 minute, apoi clătiți-le bine cu apă curată.Îndepărtați tulpina verde la final. Este important să nu scoateți tulpina înainte de a spăla căpșunile, deoarece acest lucru le poate face să absoarbă apă și, implicit, reziduuri de pesticide.

Care este „Fructul vieții lungi”, consumat în zone unde oamenii trăiesc mult și sănătos

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here