Într-un context global tot mai complex și marcat de provocări în domeniul securității, România face un pas semnificativ către recâștigarea suveranității sale aeriene. Camera Deputaților a adoptat o lege esențială care permite doborârea dronelor și avioanelor neautorizate, o măsură menită să protejeze spațiul aerian național și să întărească capacitatea autorităților de a răspunde prompt la amenințările emergente
Până în prezent, cadrul legal din România nu permitea forțelor armate să intervină eficient împotriva aeronavelor neautorizate în perioade de pace, limitând capacitatea de reacție la potențiale amenințări.
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a subliniat anterior această lacună legislativă, evidențiind că, fără o stare de urgență declarată, armata nu putea desfășura operațiuni de luptă pe teritoriul național. Această situație a fost considerată inacceptabilă, având în vedere riscurile crescânde la adresa securității naționale.
Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene. Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației.
Potrivit unui amendament, se constituie situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național și următoarele:
-unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită;
-unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism;
– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații cu privire la existența la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care, conform obligațiilor, angajamentelor asumate de România prin tratatele internaționale la care este parte sau sancțiunilor internaționale instituite prin actele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, fac obiectul unor restricții privind utilizarea spațiului aerian național.
România își rezervă dreptul “să ia măsurile de răspuns care se impun” după ce drone rusești s-au prăbușit în România – MAEPersoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective, prevede un alt amendament.Potrivit proiectului, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc:
-obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord prevăzute în proiect;
-cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute, la propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.
După adoptarea în Camera Deputaților, proiectul de lege urmează să fie supus votului în Senat, care are rol decizional în acest proces legislativ. Ulterior, pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan. Implementarea acestei legi va oferi forțelor armate române instrumentele necesare pentru a răspunde prompt și eficient la orice încălcare a spațiului aerian național, consolidând astfel securitatea și integritatea teritorială a României.