Ce trebuie să faci neapărat astăzi, de Moșii de Iarnă. Toți creștinii trebuie să știe asta. Moșii de Iarnă sunt în 2025 pe 22 februarie

În 2025, Moșii de Iarnă sunt prăznuiți pe 22 februarie, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți. Aceasta este o zi specială dedicată pomenirii sufletelor celor răposați, un moment important în calendarul creștin ortodox.

Tradiția spune că în Sâmbăta Morților se fac slujbe de pomenire în biserici, iar credincioșii aduc colivă, colaci, vin și alte ofrande, pe care le oferă spre pomenirea rudelor răposate.

Moșii de Iarnă marchează începutul celor șapte sâmbete ale morților, perioadă de rugăciune și milostenie.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți. Se rostește în Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă, pe 22 februarie 2025Ce e bine să faci de Moșii de Iarnă

În această zi sfântă, creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri pentru a cinsti memoria celor dragi plecați dintre noi:

 Merg la biserică pentru a participa la slujba de pomenire și pentru a da de pomană. Se citesc pomelnice cu numele celor adormiți, iar preoții binecuvântează darurile oferite.

Aprind lumânări și se roagă pentru sufletele celor răposați, pentru iertarea păcatelor acestora și odihna lor în pace.

Împart alimente către rude, vecini sau persoane nevoiașe, spunând „Dumnezeu să-i ierte!” atunci când oferă darurile.

Evită certurile și supărările, pentru că se spune că spiritele celor adormiți sunt neliniștite dacă există tensiuni în familie în această zi.

Fac fapte bune, precum donații sau ajutor pentru cei aflați în nevoie, pentru a aduce liniște sufletelor celor plecați.

Care sunt preparatele tradiționale pe care trebuie să le gătești sâmbătă, 22 februarie 2025, când sunt de Moșii de iarnăCe nu este bine să faci de Moșii de Iarnă. Superstiții

În popor, există și unele superstiții legate de Moșii de Iarnă. Se spune că nu este bine să lucrezi, să speli, să coși, să mături sau să faci treburi grele, pentru că aceste activități pot împiedica sufletele celor plecați să primească rugăciunile și pomenirea lor. 

Se crede, de asemenea, că în această zi nu este bine să treci printr-o răscruce de drumuri sau să mergi la fântână, deoarece acestea sunt considerate locuri păzite de duhuri necurate.

Totodată, se spune că în a doua zi nu este bine să mai mănânci din pomană. În plus, nu este recomandat să refuzi pe cineva care cere de pomană și nici să dăruiești obiecte vechi sau stricate de Moșii de Iarnă.

Sărbătoarea zilei 22 februarie 2025: Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia. Moșii de iarnă – Sâmbata celor adormiti 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here