Cetatea Poenari, recunoscută ca fiind adevărata cetate a domnitorului Vlad Țepeș, va fi redeschisă, după ce proiectul de consolidare și conservare va fi finalizat în curând.
În primăvară va fi redeschisă publicului Cetatea Poienari din apropierea Barajului Vidraru, celebra cetate a lui Vlad Țepeș. Aceasta a fost ridicată la ordinul lui Țepeș și este, de fapt, adevărata casă a personajului istoric care a dat naștere legendei vampirului, scrie adevărul.ro. Contele Dracula este unul dintre cele mai universale personaje fictive și are o legătură cu realitatea în figura lui Vlad Țepeș, un domnitor din Țara Românească (azi România) care a trăit în secolul al XV-lea.
Consiliul Județean Argeș a finalizat lucrările la un nou obiectiv istoric de importanță majoră, cetatea Poienari de la Arefu, cunoscută la nivel global ca adevărata cetate a lui Vlad Țepeș. Proiectul de consolidare și conservare, inițiat în vara lui 2022, a adus modificări esențiale: protecția superioară a zidurilor a fost refăcută, unele porțiuni de ziduri au fost reîntregite, iar intervențiile de stopare a umidității au îmbunătățit semnificativ structura monumentului.
Totodată, traseele de vizitare și scara de acces la cetate au fost reabilitate, iar turnul central beneficiază acum de o cupolă din sticlă, menită să-l protejeze de intemperii și să-i ofere o notă modernă. Redeschiderea cetății Poienari pentru public va fi în săptămâna 14-20 aprilie 2025.
Proiectul costă 23,2 milioane lei
„Intenționăm să redeschidem cetatea Poienari în Săptămâna Mare și să organizăm o conferință de presă pe 14 aprilie”, a declarat Adrian Bughiu, președintele Consiliului Județean Argeș. Proiectul a fost realizat printr-un contract de finanțare în valoare de 23,2 milioane lei, din care 9,6 milioane lei sunt nerambursabile.
Până în 2019, cetatea a înregistrat aproximativ 100.000 de vizitatori, iar autoritățile estimează că redeschiderea va determina cel puțin o dublare a acestui număr. Administrată de Muzeul Județean Argeș din 2010, cetatea Poienari renaște astăzi, devenind un veritabil punct de atracție națională și o mărturie vie a istoriei.
Despre Cetatea lui Vlad Țepeș
Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, Cetatea Poienari este o încântătoare fortăreață medievală, aflată în vârf de munte, la 25 de kilometri de Curtea de Argeș. Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn. Ulterior, construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe.
Cetatea Poienari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor. Cetatea are o formă alungită, ziduri puternice (cu o grosime de 2-3 metri) și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. De-a lungul timpului, cetatea a avut o utilizare complexă, servind ca loc de adăpostire a domnilor, a vistieriei ţării, dar şi de temniţă pentru boierii vinovaţi de „hiclenie”.
Cum se ajunge la Cetate
La Cetatea Poienari se poate ajunge urcând o scară cu 1.480 de trepte din beton, care şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. Priveliștea de sus este impresionantă și vă va recompensa pe deplin efortul. Odată urcate cele 1480 de trepte zidite până în coama dealului, de la înălţimea cetăţii pot fi admirate priveliștile frumoase ale văii Argeșului, Barajul Vidraru și Munții Făgăraș.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.
sursa foto: Cetateapoenari.ro