Înainte de a ne gândi la ce beneficii ar putea avea România de pe urma participării la acțiunea de reconstrucție a Ucrainei va trebui să ne gândim că vom avea și noi o cotă de contribuție la sumele care se vor cheltui pentru reconstrucția acestei țări, a declarat, luni, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, la un eveniment de specialitate. 

‘Cred că una dintre oportunitățile mari este reconstrucția Ucrainei. Toată lumea se întreabă de unde vor veni cele 500 de miliarde, și cred că probabil că cele 500 de miliarde vor veni tot din Europa, la cum arată acum situația. Cred că înainte de a ne gândi la beneficii va trebui să ne gândim că vom avea și noi o cotă de contribuție la sumele care se vor cheltui acolo pentru reconstrucție. Probabil că una dintre cele mai mari oportunități pentru noi, mergând înainte, este să trăim într-o zonă mai liniștită și asta ar însemna, sigur, ca lucrurile să se calmeze din punct de vedere al conflictului din Ucraina și să trăim într-o zonă în care să existe oportunități de creștere’, a spus Radu Hanga, la conferința ‘Forumul investitorilor – 2025: Provocările și oportunitățile anului’.Întrebat despre evoluția pieței de capital în 2025, el crede că este posibil să vedem volatilitate și continuarea tendinței din ultimii ani, de ‘focus pe piața locală’. De altfel, potrivit președintelui BVB, creșterea contribuției investitorilor de retail la bursă este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în ultimii ani.

Ursula von der Leyer vine în ajutorul Ucrainei cu muniție, bani și securitate energetică‘Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le vedem întâmplându-se în ultimii ani este creșterea contribuției investitorilor de retail, investitorilor locali la bursă. Eu cred că acesta va fi trendul dominant, adică cred că lumea care se profilează în continuare este o lume care va deveni tot mai puțin globală. Ãsta deja este un trend pe care îl vedem de ceva vreme. O lume tot mai puțin globală, o lume în care lanțurile de aprovizionare vedem că sunt rupte. Probabil că va fi caracterizată și de rupturi în zona circulației fluxurilor de capital. Probabil capitalul nu se va mai mișca atât de liber cum am fost obișnuiți. Asta înseamnă că dependența de capitalul local va crește. O să depindem și noi și statul român mult mai mult de finanțarea de pe piața locală. Și aș spune la bursă, uitându-mă, trebuie să continuăm efortul de a crește vizibilitatea și de a crește participarea românilor la piață. Și iarăși dacă m-aș uita la aspectul pozitiv al unei lumi mai fragmentate este faptul că, probabil, vizibilitatea și importanța companiilor locale va crește. Și noi, ca și bursă, dorim să ne poziționăm aici ca factor de suport, ca o platformă care susține dezvoltarea companiilor locale. Și când vorbesc despre dezvoltare vorbesc despre mai mult decât doar acces la capital. Adică eu cred că bursa este dincolo de o platformă care facilitează accesul la capital, este o platformă care asigură vizibilitate companiilor care se urcă pe scena bursei. Și cred că dacă știm să fim suficient de inteligenți încât să valorificăm atuul acesta, o să avem doar de câștigat’, a declarat Radu Hanga. 

llie Bolojan, la summitul de la Kiev: ”Ucraina și Uniunea Europeană trebuie să fie implicate în toate negocierile de pace”

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here