Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai greu post din an și asta pentru că spre deosebire de Postul Crăciunului acesta are o durată de 48 de zile, timp în care sunt doar două dezlegări la pește. Deși este un post aspru, asta nu înseamă că cei care îl țin trebuie să renunțe complet la preparatele lor preferate.  

Există numeroase alternative vegetale pentru preparatele tradiționale care sunt nelipsite de pe mesele românilor. Chiar și delicioasele sarmale au o alternativă de post, iar astăzi ne-am gândit să îți propunem o rețetă specială pe care maicile de la Mănăstriea Prislop, locul în care își doarme somnul de veci Sfântul Ardealului, o păstrează secretă de ani de zile. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final vei obține cele mai bune sarmale de post cu ciuperci pe care le-ai mâncat vreodată. 

Ingrediente:

– 1 varză murată mare– 450 g ciuperci champignon– 1 morcov măricel – ras prin răzătoarea fină– 1 felie mică de țelină rasă– 1 ceapă mare tocată fin– 130 g orez– 300 ml suc de rosii– 3 linguri pastă de roșii– 1-3 frunze dafin– 1 linguriță cimbru uscat– 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt– sare– piper proaspat măcinat– boabe de piper– 2 crenguțe de cimbru– 1 praf oregano– 2-3 linguri ulei– apă fiartă

Mod de preparare: 

Pentru început se toacă mărunt ceapa și se pune la călit în 2-3 linguri de ulei până când devine sticloasă. Apoi, se pune peste jumătate din morcovul ras și se călesc împreună pentru încă un minut. După, se pun ciupercile tocate mărunt și se lasă la călit până când se înmoaie puțin. 

Ulterior, se adaugă orezul bine spălat și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt și se țin la foc mic timp de 2-3 minute. 

Când compoziția e gata, se ia varza murată pe care ai ținut-o timp de 2-3 ore în apă, la desărat, se taie în bucăți mici și se începe formarea sarmalelor. 

Pe fiecare frunză, se pune cam o lingură de compoziție și se rulează astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celălalt. Apoi, introdu fiecare capă înăuntru pentru a nu se desface sarmalele în momentul în care fierb. 

Când ai terminat de rulat sarmalele, taie julien câteva frunze de varză și pune-le în fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin, precum și câteva crenguțe de cimbru. 

Amestecă sucul cu pasta de roșii și pune 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi aranjează sarmalele în oală și presară pe deasupra cimbru și oregano uscat. 

Când ai terminat de aranjat sarmalele, toarnă restul de suc de roșii și mai pune un rând de varză tăiată și boabele de piper. Adaugă uleiul și apa călduță cât să acopere sarmalele și punele la fiert în jur de 30 de minute la foc mediu cu capacul pus. După acest interval, dă-le la cuptor pentru 45-50 minute și se pot servi calde lângă o mămăliguță și un ardei iute. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here