Cea mai rapidă rețetă de post. Sănătoasă și foarte gustoasă. Iată cum se prepară.
Iata o reteta rapida, deliciosa si de post: Bors de sfecla.
Ingrediente Bors de sfecla
2 sfecle nu prea mari,
2 cartofi,
un morcov,
patrunjel,
o ceapa,taitei,
verdeata,
sare,
2l apa,
300 ml bors.
Pentru cei care nu tin post un ou, 2-3 linguri smantana,
Mod de preparare Bors de sfecla
Se curata sfecla, se spală și se dă pe răzătoare, apoi se pune la foc morcovul curățat și pătrunjelul tăiate cubulețe, cu ceapa curățată și tocată mărunt și cu apa.
Dupa 5 minute, se adaugă cartofii curățați și tăiați subțiri și sare. Cand cartofii au inceput sa se inmoaie se adauga taiteii. Dupa cateva minute se toarna si borsul fiert separat si strecurat. Se lasa sa mai fiarba impreuna 10 de minute. Se presara cu leustean si patrunjel taiate marunt, se ia de pe foc.Se opreste putina sfecla cruda peste care se toarna apa clocotita. Se lasa pana cand apa s-a inrosit bine si se adauga in ciorba.
Cum să prepari pâinea cu urzici. Este sănătoasă, hrănitoare și cu un gust aparteBeneficiile consumului de sfeclă roșie
Beneficiile consumului de sfeclă roșie sunt următoarele:
Creșterea rezistenței
Sfecla roșie și sucul acesteia ajută inima și plămânii să funcționeze mai bine în timpul exercițiilor fizice. Oxidul nitric din sfeclă crește fluxul sanguin către mușchi. Unii atleți mănâncă sfeclă roșie sau beau suc de sfeclă atunci când fac exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.
Sfecla roșie previne bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale
Sfecla roșie este bogată în folat (vitamina B9) care ajută celulele să crească și să funcționeze. Folatul joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Sfecla roșie scade tensiunea arterială
Sfecla roșie este bogată în mod natural în nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest compus scade tensiunea arterială prin faptul că determină vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească.
Stimulează sistemul imunitar
Sfecla roșie este bogată în fibre și promovează creșterea bacteriilor bune din intestin. Având o mulțime de bacterii sănătoase în sistemul tău digestiv ajută la combaterea bolilor și la stimularea sistemului imunitar. Fibrele îmbunătățesc, de asemenea, digestia și reduc riscul de constipație. Sfecla roșie în sarcină este considerată foarte utilă. Are o mulțime de substanțe nutritive care mențin sănătatea mamei și a copilului. Cu toate acestea, este recomandat să fie consultat medicul pentru a discuta despre planul alimentar pe timp de sarcină.
Ajută la combaterea inflamației
Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul. S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale în cadrul unei diete sănătoase poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.
Sfecla roșie poate sprijini sănătatea creierului
Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența. Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.
S-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria. Mai mult, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat zilnic 250 ml de suc de sfeclă roșie timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sfecla roșie ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a reduce riscul de demență în rândul populației generale.