Cafeaua este un antioxidant puternic, care are efecte pozitive asupra florei intestinale și ajută la prevenirea unor boli grave, susține cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic.
„Cafeaua este un tonic natural care crește performanțele fizice și psihice, ne protejează de îmbătrânire și ajută la slăbit. Însă o să vă bucurați să aflați că și bacteriile benefice din microbiota intestinală iubesc cafeaua! Mai multe studii au arătat o relație pozitivă între consumul de cafea și riscul scăzut de mortalitate prin boli cardiovasculare, o incidență redusă pentru diabetul de tip 2, Alzheimer, Parkinson și anumite forme de cancer. În plus, cercetările recente despre microbiom au arătat o proliferare a speciilor de bacterii benefice și o digestie îmbunătățită la băutorii de cafea”, explică dr. Mihaela Bilic, într-o postare pe FB.
Nutriționistul susține că, deși bacteriile bune din intestinul nostru sunt afectate de diferiți factori perecum alimentația, stresul sau medicamentele, studiile arată că utilizarea cafelei ar un impact pozitiv.
„Populațiile de bacterii din intestin sunt într-o continuă evoluție și sunt direct influențate de alimentație, stres sau tratamente medicamentoase. Interacțiunea dintre anumite alimente și flora microbiană poate duce la observații surprinzătoare. Este cazul unui studiu publicat în revista Nature Microbiology care arată că bacteria numită <Lavsonibacter azacaroliticus> este de opt ori mai numeroasă la consumatorii de cafea, indiferent de vârstă, sex sau starea de sănătate. Prezența acestei bacterii în colon este asociată cu prezența în sânge a unor produși de degradare ai acidului clorogenic, un polifenol prezent din abundență în cafea. Ori aceste molecule favorizează dezvoltarea de bacterii benefice în intestin”, precizează Mihaela Bilic.
Citește continuarea aici.