Atunci când ne facem cumpărăturile în supermarket, suntem adesea atrași de ambalaje strălucitoare și oferte tentante, fără a ne gândi prea mult la calitatea sau siguranța alimentelor pe care le alegem. Însă, pentru un specialist în industria alimentară, deciziile de cumpărare sunt influențate de cunoștințe profunde despre procesele de producție și potențialele riscuri asociate cu anumite produse. În această lumină, există anumite alimente pe care aceștia le-ar evita cu strictețe, conștienți de faptul că există o mulțime de organisme patogene care sunt încă vii în aceste produse.
Achiziționarea de fructe și legume pre-tăiate din magazinele de tip supermarket poate prezenta un risc semnificativ de infecții grave, conform unor experți de renume în domeniul siguranței alimentare. Produsele precum mango, pepene galben și ananas, tăiate cubulețe, sunt mai susceptibile să conțină bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, comparativ cu fructele întregi, afirmă Dr. Bryan Quoc, chimist alimentar din Statele Unite. Aceasta se datorează faptului că, o dată ce pielița protectoare este îndepărtată, pulpa devine vulnerabilă, transformându-se într-un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni, din cauza texturii sale umede și moi.
De asemenea, profesorul Kali Kniel, microbiolog la Universitatea din Delaware, a subliniat riscurile asociate cu germenii prezenți în produsele vegetale. La fel ca în cazul fructelor proaspete tăiate, acești germeni pot fi purtători ai unor agenți patogeni periculoși, inclusiv E. coli, listeria și salmonella.
Prof. Kniel a explicat pentru publicația Daily Mail că procesul complex de creștere face dificilă „dezinfectarea adecvată pentru a ucide toate salmonela care ar putea fi acolo. Acest lucru se datorează faptului că planta germinează într-un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În principiu, germenii sunt crescuți în cel mai cald, mai umed și mai umed mediu pe care vi-l puteți imagina și ghiciți ce bacterii îl adoră”.
Dr. Quoc recomandă consumatorilor să evite produsele proaspete pre-tăiate, în special cele feliate disponibile în supermarketuri, cum ar fi pepenele pre-tăiat, datorită riscurilor de contaminare cu bacterii.
Expertul a subliniat că există posibilitatea de a dezvolta toxiinfecții alimentare, cu excepția cazului în care aceste produse sunt gătite „până eliminați bacteriile”.
Un studiu realizat în Statele Unite a arătat că numărul microorganismelor pe o sămânță germinată poate atinge până la 1 miliard în doar trei zile de la germinare.
Referitor la riscurile consumului de lapte crud, este important de menționat că Salmonella, un grup de bacterii care afectează intestinele animalelor de fermă, poate provoca simptome precum diaree, crampe abdominale și, în unele cazuri, vărsături și febră. În cazuri severe, infecția poate necesita spitalizare, deoarece deshidratarea cauzată de această afecțiune poate fi fatală. De asemenea, bacteria E.coli este cunoscută pentru generarea de febră, stare de rău și diaree, însă, în majoritatea cazurilor, simptomele se ameliorează de la sine în câteva zile. Dr. Bryan Quoc, specialist în chimie alimentară și consultant industrial din SUA, îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți la impactul alimentelor asupra sănătății lor, subliniind că trei dintre ele „nu merită riscurile”.
„Există o mulțime de oameni care promovează laptele [crud] ca având toate aceste beneficii pentru sănătate. Dar nu merită riscul, deoarece există o mulțime de organisme patogene care sunt încă vii în acel lapte, mai ales dacă provine direct de la o instalație de prelucrare”, a spus specialistul.
Experții ne dau și un pont cu privire la ziua în care ar fi bine să nu cumpărăm alimente periculoase. Potrivit Dr. Darin Detwiler, expert în siguranța alimentară la Universitatea Northeastern din Boston, consumatorii ar trebui să evite bufetele, stridiile și peștele în ziua de luni, când este mai puțin probabil să fie proaspăt.
Cum îţi dai seama cât de proaspăt este un ou. Ai nevoie doar de un pahar cu apă