Într-o lume în care alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății, alegerea produselor lactate devine o decizie tot mai importantă. Deși laptele este adesea considerat o sursă esențială de nutrienți, un medic avertizează că nu toate tipurile de lapte sunt benefice pentru organism. În acest context, este esențial să ne informăm și să fim conștienți de impactul pe care diferitele variante de lapte îl pot avea asupra sănătății noastre. 

Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu consumul de lapte pasteurizat disponibil în comerț, avertizând că acesta nu ar trebui să facă parte din alimentația noastră zilnică. Deși laptele pasteurizat este adesea perceput ca fiind sigur, procesul de pasteurizare nu elimină toate riscurile legate de contaminare sau de alergeni, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pentru anumite persoane. În plus, specialiștii subliniază că nici laptele de țară nu este recomandat, decât dacă a fost supus unor teste riguroase pentru a verifica eventuale sensibilități sau intoleranțe.

Medicul Lavinia Bratu trage un semnal de alarmă și explică de ce laptele pasteurizat este un subiect controversat. 

„Este un subiect foarte controversat și vreau să-l iau pas cu pas. Când am învățat despre nutriție, am citit Colin Campbell, care are Studiul China. Și am rămas surprinsă de aceste cercetări ale profesorului din Statele Unite. Mai apoi, făcând doctoratul în Agronomie, am găsit o carte scrisă de profesorul Goian, care nu mai este printre noi, și de Virginia Faur. Cei doi au scris o carte în anul 1996, în România, în care au același cercetări legate de consumul de lapte și de ceea ce se întâmplă prin consumul de lapte.

Tipul de brânza care conține mai multe proteine decât un ou. Este bogată în vitaminele A și K, fier și poate ajuta la reducerea colesterolului

Am fost absolut fascinată să-mi dau seama că noi avem cercetători în România care au aceleași preocupări, doar că nu-i știm și nu sunt populari. Este adevărat că laptele este un aliment controversat, pentru că îl consumăm acum în această formă pe care o avem noi în supermarket”, spune medicul în cadrul podcastului iThink.

„Am fost la cursuri de biochimie ale profesorului Anghel, de la Facultatea de Medicină, ca să pot înțelege mai profund nutriția și l-am auzit inclusiv pe dumnealui că acest lapte pasteurizat nu aduce niciun beneficiu organismului. Deci cumva sunt argumente și în medicină și aș spune că laptele este un aliment pe care mamiferele îl produc în primii ani de viață pentru hrănirea puilor. Noi am luat acest lapte și îl ducem mai departe. 

L-am avut și pe timpul bunicilor, și-mi aduc aminte de acel lapte cu cacao, care era ceva minunat, doar că nu îl consumam în fiecare zi. Cumva nici nu aveau bunicii și străbunicii noștri un mediu de păstrare a laptelui care este un aliment extrem de perisabil și se transforma foarte repede într-un lapte covăsit. Deci cumva era transformat, prin procesul de fermentare, care îi schimbă total compoziția și biodisponibilitatea pentru organism”, a mai spus specialista.

Medicul a oferit și câteva beneficii de care au avut parte persoanele care au renunțat să mai consume lapte. 

„Sunt persoane care se simt bine atunci când consumă lapte, dar eu cred că nu știu să se analizeze, nu știu să se uite spre ei. Am lucrat cu oameni care au schimbat un singur lucru, nu au mai pus lapte în cafea. Cafeaua nici nu se bea, de fapt, cu lapte, decât atunci când este un desert, sau un răsfăț. Scoțând laptele, dintr-o dată s-a aplatizat burtica, nu au mai avut disconfort abdominal, digestia fost una mult mai bună, nu au mai avut flatulențe…

Cât de periculoase sunt cerealele din supermarketuri: pericolele ascunse și alternative mai sănătoase

Și atunci, dacă privim așa, ne dăm seama cat de mult contează acest lucru. Nu trebuie să fie intoleranță la lactoză, putem să avem doar o sensibilitate. Eu spre asta aș îndemna oamenii care consumă, să înceapă să fie atenți la ei, să își pună întrebări despre cum s-au simțit în ziua respectivă, după ce au scos acel lapte”, a mai spus Lavinia Bratu.

Specialistul a explicat că a trăit șapte ani de zile fără a mai consuma lapte, însă o situație a schimbat cursul lucrurilor. 

„Vreau să vă spun o poveste. Eu șapte ani de zile nu am consumat deloc lapte. Și am ajuns într-o tabără la mănăstirea Oașa, iar acolo, la micul dejun, am primit un lapte din acela cu smântână galbenă deasupra. Mă gândeam că dacă o să beau lapte, o să mă simt incredibil de rău, o să mă doară burta, după șapte ani în care nu am consumat lapte. M-am bucurat din plin de acel lapte, m-am bucurat de amintirea pe care am avut-o din copilărie legată de acel lapte cu grăsime. Și nu am avut absolut nimic. Într-adevăr, laptele este un produs controversat. Și atunci haideți să luăm așa.

Laptele pasteurizat nu ar avea ce să caute în dieta noastră. Punctul doi, trebuie să urmărim dacă nu avem o sensibilitate, și în același timp trebuie să avem grijă la cantitate, pentru că pe vremea bunicilor noștri nu aveam cantități enorme.

Așadar, îi îndemn pe toți să vadă cum se simt atunci când consumă lapte, cum se simt și fără, pentru că poate au o sensibilitate și încă nu știu”, a mai spus medicul. 

Cele 5 motive pentru care îți este frig tot timpul, chiar și în zilele mai călduroase

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here