Foamea este declanșată de grelina, numită și „hormonul foamei”, deoarece stimulează apetitul. Este produsă în principal de stomac, dar și de intestinul subțire, pancreas și hipotalamus.
Medicul endocrinolog Bogdan Pascu a explicat pe pagina sa de Facebook ce anume declanșează „foamea”.
Potrivit specialistului, „grelina este eliberată în sânge atunci când stomacul este gol”.
„Ajunge la hipotalamus, unde activează neuroni orexigenici, crescând apetitul. După masă, nivelurile de grelină scad, iar senzația de sațietate crește”, susține dr. Pascu.
Factori care influențează grelina
Medicul endocrinolog arată care sunt factorii ce influențează grelina.
„Crește în timpul postului, somnului insuficient, stresului și dietelor hipocalorice. Scade după masă, în special cu alimente bogate în proteine și grăsimi. Grelina nu doar că reglează foamea, dar influențează și metabolismul, secreția de insulină și starea emoțională. Grelina este declanșată în principal de post și disponibilitate redusă a energiei”, susține dr. Bogdan Pascu.
Medicul a făcut și o listă cu factorii principali care stimulează secreția de grelină includ:
– Postul și deficitul caloric –nivelurile de grelină cresc înainte de mese și scad după ce mâncăm.
– Glicemia scăzută: hipoglicemia poate stimula eliberarea de grelină.
– Niveluri scăzute de insulină: insulina suprimă grelina, deci când insulina este scăzută (ex. în timpul postului), grelina crește.
Citește continuarea aici.