În această perioadă, majoritatea credicioșilor ortodocși țin Postul Paștelui, considerat cel mai lung și aspru post din an, deoarece are o durată de 48 de zile și sunt doar două dezlegări la pește. Dacă și tu te numeri printre cei care țin acest post și nu știi ce să mai pregătești pentru tine și familia ta, noi avem soluția.  

Astăzi îți propunem o rețetă simplă și delicioasă de ghiveci călugăresc cu legume, prefectă atât pentru prânz cât și pentru cină. Tot ce trebuie să faci este să urmezi intrucțiunile de mai jos și la final vei obține un preparat cum numai în mănăstiri ai mâncat. 

INGREDIENTE: 

3 cartofi2 morcovi1 pătrunjel1 țelină medie2 cepe2 roșii1 vânătă mică1 dovlecel mic1 ardei capia1 ardei gras verde4 căței de usturoi1 legătură de frunze de pătrunjel2 linguri de pastă de tomate4 linguri de ulei de floarea soareluisarepiper

MOD DE PREPARARE:

Pentru început se curăță cepele, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.

Apoi, se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea, înăbușit, în cratiță, peste ceapă, la foc mic.

După, se curăță și se spală bine morcovii și pătrunjelul, se spală și se taie rondele.  Se curăță și țelina, se spală și se taie bețigașe, după care toate aceste rădăcinoase se pun la călit, peste celelalte legume.

Ulterior, se spală roșiile, se taie felii subțiri și se pun în cratița în care sunt toate celelalte legume. Se adaugă și ardeiul gras și cel capia, curățați de nervuri și de cotoare, spălați și feliați. Se amestecă ușor în cratiță, ca să nu se strivească legumele și se lasă cratița la foc mic, să fiarbă înăbușit.

Între timp, se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe, iar usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Se adaugă și acestea în cratiță, odată cu pasta de tomate subțiată cu un pahar de apă. 

Se condimentează cu sare și piper, după care se dă cratița la cuptor, la foc mediu, pentru 25-30 minute, timp în care se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel. Se mai întorc legumele ușor în cratiță, pentru ca toate să se pătrundă și când sunt fierte, se oprește focul de la cuptor și se presară pătrunjel tocat.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here