Mâncarea de post, bogată în vitamine și minerale. Este de sezon și conține o verdeață prezentă în toate piețele. Iată despre ce este vorba. Urzica, tonic excelent pentru organism

Din păcate, aceasta nu este considerată o plantă importantă și nici nu este cultivată pe suprafețe mari, de asemenea, nu i se acordă o îngrijire specială. Cu toate acestea, urzica este o plantă foarte bogată în vitamine și aduce numeroase beneficii sănătății. Deși, nu se cultivă pe suprafețe mari, poate fi găsită în această perioadă în piețele de legume.

În antichitate, grecii și romanii cultivau această plantă pe suprafețe întinse, era foarte apreciată de către aceste popoare, care o foloseau atât în alimentație, cât și ca tratament, dar și la fabricarea îmbrăcămintei.

În popor, încă din cele mai vechi timpuri, este cunoscută așa zisa practică de urzicare, care consta în biciuirea încheieturilor artritice, cu mănunchiuri de urzici. Bătrânii spuneau că această practică ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și la vindecarea artritei. Practica provine încă din perioada romană, iar în mediul rural și astăzi este cunoscut faptul că înțepăturile de urzici, chiar dacă sunt neplăcute, provocând iritație și  usturime, fac foarte bine pentru sănătate.

O plantă bogată în vitamine

Urzica este bogată în minerale, vitamine și în special în fier și calciu. Este recomandată de fitoterapeuți în cazul anemicilor și este excelentă pentru durerile de oase și încheieturi. Ei spun că urzica este un tonic excelent pentru organism, datorită multiplelor beneficii pe care le aduce acestuia.

Este, de asemenea, un leac ideal împotriva alergiilor și rinitelor. Are efecte pozitive asupra ficatului. Astfel, fitoterapeuții o recomandă în cazul problemelor la ficat, fiind un tonic excelent pentru acesta. Dar și pentru aparatul reproducător. Tot ei recomandă și semințele de urzici în cazul problemelor la prostată.

Crema de urzici este o mâncare de sezon. Ideală în zilele de post și foarte indicată primăvara când deficitul de vitamine din organism este mare.

Crema de urzici

Urzicile sunt renumite pentru beneficiile lor asupra stării de sănătate, fiind un tonic excelent pentru întregul organism. Acestea se prepară sub diverse forme și sunt foarte gustoase. Vă recomandăm o rețetă excelentă, gustoasă, hrănitoare și foarte sănătoasă.

Ingrediente:500 gr urzici;100 gr ceapă;40 gr unt;1-2 gălbenușuri;60 gr făină;100 ml lapte;500 gr supă de oase;1 cățel de usturoi.

Urzicile curățate și spălate se opăresc în apă clocotită cu sare. Ceapa se curăță și se taie mărunt, apoi se pune la înăbușit cu untul și o ceșcuță de supă de oase. Se adaugă făina diluată în supa de oase și urzicile opărite, scurse bine de apă.

Se fierb toate împreună circa 30 de minute și se pasează cu blenderul. După pasare se adaugă gălbenușurile amestecate cu lapte, sare și usturoiul și se mai fierbe câteva minute. Se condimentează după gust cu sare și piper. Se servește fierbinte cu  crutoane.

Ce conține, de fapt, pateul vegetal. Este mai periculos decât îți imaginezi. Ce spune Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here