Vești proaste pentru românii. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Potrivit acestora, unul dintre cele mai consumate alimente atât de români cât și de alte persoane este de fapt cel mai toxic. 

Potrivit BBC, este vorba despre uleiul de palmier, care este prezent atât în pâine, în ciocolată, dar și în produsele de patiserie și de tip fast food. Totodată, sursa citată precizează că modul în care este produs uleiul de palmier afectează oamenii, aerul pe care îl respirăm, dar şi vieţuitoarele sălbatice.

Estimările arată că în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri se regăsește uleiul de palmier, iar potrivit unei directive din 2014 a Uniunii Europene producătorii au fost forțați să menţioneze produsele în care acesta este folosit, dar această regulă nu a inclus şi industria produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că acesta e prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj.

În ceea ce privește toxicitatea produsului, nu este vorba despre conținutul său ci despre faptul că această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii.

Astfel, pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier a condus la punerea pe lista de specii pe cale de dispariţie a unor animale precum specia „bornean oragnutan”.

La un momendat, în anul 2016, organizaţia Amnesty International a acuzat industria că foloseşte copii foarte mici, chiar şi de opt ani, în procesul de producţie. În același timp, studiile arată răspândirea la scară largă a unor conflicte între marii producători şi comunităţile locale.

Totodată, producţia de ulei de palmier a fost şi unul dintre cauzele incendiilor de vegetaţie din 2015, care au cauzat un grad foarte ridicat de poluare a aerului, iar defrişările au contribuit la schimbările climatice.

Soluția ar fi stoparea consumului de ulei de palmier, însă companiile au protestat în contextul în care pesticidele utilizate sunt mai puține, iar uleiul este mult mai eficient. În același timp, în cazul în care ar fi înlocuit cu ulei de soia sau cu cel de rapiță, mediul ar avea și mai mult de suferit.

Specialiștii mai susțin că uleiul de palmier poate fi și el un pericol pentru organism. Atunci când este supus temperaturilor ridicate eliberează o substanţă care s-a dovedit cancerigenă pe studiile realizate pe animale de laborator.

Mai exact, atunci când este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, el eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi nocive, cel puţin în cazul animalelor, însă riscurile asupra oamenilor rămân încă incerte.

Pe de altă parte, până la o concluzie care să confirme sau să infirme efectul cancerigen al uleiului de palmier, specialiştii recomandă evitarea sau reducerea consumului de produse care conţin ulei de palmier, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt mult mai sensibili.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here