Averea fugarului Ionel Arsene este pe masa judecătorilor. Este scandal între instituțiile statului din cauza declarațiilor sale de avere, în timp ce baronul PSD de Neamț este în arest la domiciliu în Italia.
Scandal între autorități pe averea fugarului Ionel Arsene. Agenția Națională de Integritate a dat în judecată Ministerul Finanțelor Publice și Comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru că nu au putut să confiște aproape 45 de mii de euro de la baronul PSD Ionel Arsene. Instituțiile statului au ajuns în sala de judecată după ce în declarațiile de avere ale fostului șef al județului Neamț sunt mari probleme.
Fugarul Ionel Arsene a reușit să bage discordie între autoritățile centrale și cele locale. Instituțiile statului au mers în sala de judecată pentru a vedea cine are dreptate. La mijloc sunt aproape 45.000 de euro, pe care fostul președinte al Consiliului Județean Neamț nu-i poate justifica.
La începutul lunii aprilie, la Curtea de Apel Bacău a început procesul între Agenția Națională de Integritate și Comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău. De asemenea, în fața instanței sunt chemați soți Arsene, dar și reprezentanții Ministerul Finanțelor Publice.
Agenția Națională de Integritate încearcă să recupreze aproape 45 de mii de euro pe care Arsene nu poate să o justifice între 2017 și 2018. Inspectorii au văzut acestă problemă în declarațiile de avere ale baronului în urmă cu un an.
Inspectorii au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Bacău, pentru a controla averea baronului PSD. Procedura urma să se finalizeze prin confiscarea averii pe care Arsene nu o putea justifica.
Inspectorii Curții de apel nu au ajuns la aceeași concluzie cu inspectorii ANI și au blocat procedura. Astfel, cele două instituții nu s-au putut pune de acord în legătură cu existența unor venituri nejustificate sau cu valoarea acestora.
După ce a comparat cele două rapoarte, ANI a decis să dea în judecată comisia de pe lângă instanța din Bacău și a cerut anularea raportului și reluarea cercetărilor.
În paralel, ANI a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la existența unor indicii de săvârșirea a infracțiunii de fals în declarații pentru documentele depuse în 2017 și 2018.
Cea mai recentă declarație de avere a lui Arsene, completată în iunie 2022, dezvăluie împrumuturi acordate unei persoane fizice, în valoare de 135.000 de lei. Pe de altă parte, aceeași sumă se găsea și la rubrica de datorii, tot către o persoană fizică, care trebuia restituită în 2022.
La începutul lunii martie, Ionel Arsene a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare, într-un dosar de corupție. Instanța a decis și confiscarea sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.
Înainte să primească sentința, baronul Ionel Arsene a fugit în Italia, pentru a se alătura unei lungi liste de condamnați care refuză să-și execute pedeapsa.
Autoritățile italiene au respins cererea venită din România de a-l extrăda pe fostul lider PSD.
Arsene a fost demis oficial de la șefia Consiliului Județean Neamț, în lipsă, pe 16 martie acest an, după ce a fost condamnat defintiv pentru trafic de influență la 6 ani și 8 luni de închisoare.
Ionel Arsene a fost condamnat definitiv, pe 10 martie 2023, de Curtea de Apel Braşov, la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. Poliţiştii nu l-au găsit, până acum, pe Arsene, fapt pentru care a fost emis mandat internaţional de arestare. Pe 11 martie, Poliția Română a confirmat că Arsene a plecat din România, destinația posibilă fiind Italia. Vineri seară, pe 10 martie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț l-au căutat pe Ionel Arsene mai întâi la domiciliu, apoi la alte adrese cunoscute, însă acesta nu a fost găsit. Astfel că, inițial, președintele CJ Neamț a fost dat în urmărire națională.
Pe 28 martie 2023, baronul de Neamț s-a predat luni, la Poliția din Bari. Șeful Consiliului Județean Neamț s-a predat alături de avocații săi, unul dintre apărători fiind chiar avocatul Alinei Bica. Ionel Arsene fusese dat în urmărire internațională după ce polițiștii nu l-au găsit pentru executarea pedepsei cu închisoarea.