Multă lume a renunțat la țigara clasică în favoarea celor electronice, ce au devenit din ce în ce mai populare în rândul celor care vor să facă o schimbare sau să se lase definitiv de fumat. Periculos este și fenomenul în creștere al vapatului în rândul tinerilor, avertizează experții în sănătate. Medicii spun că țigara electronică ascunde mai multe capcane de care fiecare utilizator este bine să fie conștient. 

Ce sunt țigările electronice

Țigările electronice sunt dispozitive care permit inhalarea de nicotină sub formă de vapori. Țigările electronice nu ard tutun și nu produc gudron sau monoxid de carbon, două dintre cele mai dăunătoare substanțe din fumul de tutun din țigările obișnuite.

Majoritatea țigărilor electronice au o baterie, un element de încălzire și un loc pentru a păstra un lichid care conține de obicei nicotină, propilenglicol, glicerină vegetală și arome. Țigările electronice produc un aerosol prin încălzirea acestui lichid. Acest aerosol este inhalat în plămâni în timpul utilizării.

Folosirea unei țigări electronice este cunoscută sub denumirea de vaping sau vapat. Unele țigări electronice arată ca niște țigări, trabucuri sau pipe obișnuite, în timp ce altele arată ca obiecte de zi cu zi, cum ar fi niște unități flash USB, iluminatoare sau pixuri.

De la apariția lor în urmă cu 15 ani, țigările electronice au devenit din ce în ce mai atractive și oferă utilizatorului un control mai mare asupra compoziției lichidului, asupra concentrației de nicotină și asupra modului în care lichidul este aerosolizat/vapat.

CAPCANA DIN ȚIGARA ELECTRONICĂ – AVERTISMENTUL MEDICILOR

„Țigara electronică are două capcane: una este legată de faptul că în multe țări, America este exemplu, copiii au început să debuteze cu țigara electronică și ulterior, acest lucru este văzut ca o trambulină pentru țigara reală. A doua capcană este că o parte dintre adulți consumă și țigară electronică și țigări în paralel, ceea ce-i face să fie în continuare dependenți. Mai există o capcană: dependența gestuală, pentru că noi vorbim despre o dependență farmacologică, de nicotină, dependența într-un context psihologic și o dependență comportamentală. Iar țigara electronică întreține dependența comportamentală. Are toate calitățile ca să se poată folosi exact ca o țigară”, avertizează prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Țigările electronice nu sunt cel mai bun instrument de renunțare la fumatDeși au fost promovate ca un ajutor pentru a ajuta la renunțarea la fumat, țigările electronice nu au primit aprobarea Agenţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ca dispozitive de renunțare la fumat. Un studiu mai vechi arată că majoritatea celor care intenționau să folosească țigările electronice pentru a renunța la obiceiul de a fuma țigări obișnuite au ajuns la un consum mult mai periculos: continuă să folosească atât țigări tradiționale, cât și țigări electronice.

Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) are mai multe recomandări pentru cei care folosesc țigări electronice în cazul în care urmăresc să renunțe laa fumat. Specialiștii în sănătate publică au explicat că cei care vor să renunțe la fumat trebuie să cântărească riscurile și beneficiile și să ia în considerare mai întâi utilizarea altor opțiuni de renunțare la fumat aprobate de FDA.

Țigările electronice, folosite în special de tineri – Creștere uriașă în rândul adolescenților

Țigara electronică este mai tentantă pentru tineri. Ei cred că vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul, însă un alt argument este și cel al costului redus față de țigările obișnuite. În al doilea rând, costul țigărilor electronice este mai mic decât cel al țigărilor tradiționale. Și mai este și aspectul „cool” pe care îl asigură folosirea țigării electronice, fără miros, pentru că astfel se reduce din blamarea acestei dependențe. În SUA, în 2021, peste 2 milioane de elevi de liceu și gimnaziu din SUA foloseau țigara electronică, nunmărul adolescenților pasionați de vaping crescând alarmant, cel puțin 8 din 10 foloseau țigări electronice aromate, potrivit unui sondaj național.

CARE ESTE CEL MAI MARE PERICOL DIN ȚIGARA ELECTRONICĂ. Țigările electronice furnizează aceeași componentă psihoactivă ca și cea care se găsește în țigările obișnuite (nicotina) – uneori la o doză mai mare. Nicotina are efecte neurotoxice asupra creierului în curs de dezvoltare, iar creierul se dezvoltă rapid în adolescență. Cu cât cineva folosește mai devreme în copilărie produse care conțin nicotină, cum ar fi țigările electronice, cu atât dependența este mai puternică și cu atât îngreunează procesul de renunțare. Adolescenții și adulții tineri care folosesc țigări electronice au, de asemenea, un risc mai mare de a trece la țigările tradiționale decât cei care nu folosesc țigări electronice, atrag atenția specialiștii. De fapt, adolescenții și adulții tineri care au folosit țigări electronice au de 3,6 ori mai multe riscuri să raporteze că mai târziu în viață folosesc țigări tradiționale.

CÂT DE TOXIC ESTE VAPATUL – BOLILE DE CARE SUFERĂ CEI CARE FOLOSESC ȚIGĂRI ELECTRONICE

Tuse cronică: Plămânii transmit întregul debit cardiac prin aproximativ 2000 km de capilare cu fiecare bătaie a inimii și efectuează schimburi de gaze în 300 000 000 de alveole cu o suprafață de aproximativ 70 m2. Cu fiecare respirație, acest organ extrem de adaptat și delicat este expus stimulilor infecțioși și inflamatori ai mediului. Ca rezultat al imunității înnăscute și dobândite, aerul inspirat este curățat și umidificat înainte de a ajunge în alveole. Totul poate duce la infecție, inflamație, leziuni pulmonare și schimburi de gaze afectate. Țigările electronice emit carbonili volatili, specii reactive de oxigen, furani și metale (nichel, plumb, crom), dintre care multe sunt toxice pentru plămâni, ducând la simprome respiratorii. Utilizatorii de țigări electronice au raportat câteva simptome negative care implică nasul, gura, gâtul și căile respiratorii. Un studiu pe zeci de mii de adolescenți din Hong Kong și un altul pe 2.000 de elevi de liceu din sudul Californiei, dintre care aproape 10% foloseau țigări electronice, au raportat o creștere de aproape două ori a riscului de simptome bronșice cronice (tuse cronică, flegmă sau bronșită).

SINDROMUL RESPIRATOR ASOCIAT CU VAPATUL – CÂT DE TOXIC ESTE. Câteva sute de cazuri de boli respiratorii acute asociate cu consumul de țigări electronice au fost raportate în Statele Unite ale Americii (SUA), în 2019. După cercetări, s-au observat ca principale simptome prezente: probleme gastrointestinale (81%) și simptome respiratorii (98%), 87% dintre pacienți raportând dispnee și 83% raportând tuse. Majoritatea pacienților au avut hipoxemie arterială (69%), număr crescut de neutrofile din sânge (94%) și transaminaze crescute (55%). Majoritatea pacienților au prezentat radiografii toracice anormale. Toți cei 48 de pacienți scanați prin CT aveau parenchim pulmonar anormal, adică opacități de sticlă în ambii plămâni. „Sindromul respirator asociat cu vapatul/vaparea/vapingul” este cauzat de propilenglicolul/glicerina vegetală și nicotina care se găsesc în țigările electronice. Cazuri similare au fost identificate și în Marea Britanie și Japonia.

VAPATUL, DĂUNĂTOR PENTRU INIMĂ. Țigările electronice sunt periculoase și pentru inimă. Nicotina este agentul principal în țigările obișnuite și țigările electronice, creează dependență și este o substanță toxică. Crește tensiunea arterială și crește adrenalina, ceea ce crește ritmul cardiac și probabilitatea de a avea un atac de cord. 

CONVULSII PROVOCATE DE VAPAT. Țigările electronice pot conduce la apariția convulsiilor din cauza nicotinei. Convulsiile rezultă din activitatea electrică bruscă, anormală a creierului. Printre semnele posibile ale unei convulsii se numără tremorul, pierdere a conștientizării sau a conștiinței, pare că o persoană se uită în gol în spațiu timp de câteva secunde sau se oprește brusc din mișcare. Persoana poate cădea sau nu. Majoritatea crizelor se termină în câteva secunde sau minute. Persoana poate fi somnoroasă, confuză sau are dureri de cap. E posibil să nu-și amintească ce făcea.

DEPENDENȚA DATĂ DE ȚIGĂRILE ELECTRONICE. Țigările electronice pot da dependență. Până la 99% dintre țigările electronice care sunt vândute în SUA conțin nicotină, chiar și atunci când NU este dezvăluită ca ingredient pe eticheta unui produs. Nicotina creează o dependență foarte mare din cauza abundenței de endorfine sau a substanțelor chimice pe care le declanșează. Nicotina crește și nivelul de dopamină. Pe măsură ce efectele nicotinei dispar, apar simptome de sevraj: iritabilitate, furie, dificultăți de concentrare, neliniște, insomnie, depresie, anxietate și apetit crescut.

EVALI – afecţiunea indusă de ţigara electronică. În februarie 2020, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau vaping (boala care poartă numele de Evali) și 68 de decese atribuite acestei afecțiuni. Acetatul de vitamina E a fost identificat drept substanța chimică de nivel crescut de îngrijorare în rândul persoanelor cu Evali. Acetatul de acest tip este un agent de îngroșare folosit des în produsele de vapat, fiind găsit în toate probele de lichid pulmonar de la pacienții cu Evali. Cercetările din 2021 ale oamenilor de știință de la Universitatea Johns Hopkins au dezvăluit că sunt mii de ingrediente chimice în astfel de dispozitive electronice, iar majoritatea nu sunt cunoscute încă. Cele identificate deja, pe lângă cofeină, au un pesticid și două arome legate de posibile efecte toxice și iritații respiratorii.   

Sursa: doc.ro

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here