Deși Rusia încearcă să dea vina pe ucraineni și să implice și SUA în atacul cu drone de noaptea trecută asupra Kremlinului, specialiștii au găsit cel puțin patru variante plauzibile despre „cine a fost” în spatele atacurilor.
Două drone au lovit în interiorul complexului Kremlinului miercuri, 3 mai. Nu se știe exact ce s-a întâmplat, dar pretențiile rusești privind un atac ucrainean sunt îndoielnice. Rusia poate avea acum o problemă de terorism intern – dar este mai probabil ca regimul lui Vladimir Putin să pregătească o scuză pentru o nouă escaladare, scrie Tom Nichols în The Atlantic.
Dar iată ce știm până acum: două drone au lovit în interiorul Palatului Kremlinului (care este de fapt un complex cu ziduri care înconjoară mai multe clădiri guvernamentale, biserici și palate vechi). New York Times a verificat trei videoclipuri, dintre care două par să arate „o dronă care zboară spre și explodează deasupra Palatului Senatului din Kremlin”, care găzduiește biroul executiv al președintelui, iar celălalt arată cupola clădirii Senatului în flăcări.
Rușii, desigur, dau vina pe ucraineni și susțin că lovitura a fost o încercare de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin, care la acea vreme se afla în complexul său din suburbia Moscovei Novo-Ogarevo, au spus oficialii ruși. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat această acuzație și a negat în mod specific că l-a vizat pe Putin: „Nu-l atacăm pe Putin sau Moscova”, a spus el în timpul vizitei sale în Finlanda. „Luptăm pe teritoriul nostru.”
Dar cine ar putea lansa un astfel de atac? Tom Nichols vede patru posibilități, cu avertismentul că se bazează pe informații confuze și parțiale.
Echipă ucraineană, puțin probabil
În primul rând, este posibil ca ucrainenii sau vreo echipă ucraineană din Moscova să fi folosit drone. Dar este puțin probabil, pentru că nu are prea mult sens. Un atac asupra Kremlinului ar putea fi o mișcare simbolică evidentă, dar o lovitură demonstrativă asupra unei clădiri goale pe timp de noapte ar fi o risipă a resurselor serviciilor de informații ucrainene deja supra solicitate și probabil ar enerva americanii și NATO. (De asemenea, după cum a remarcat un fost oficial al apărării din SUA, ucrainenii sunt destul de buni la urmărirea lui Putin și, dacă rapoartele despre eveniment sunt exacte, probabil că știau că nu se afla în clădire.)
Complot al serviciilor ruse
O a doua posibilitate este ca serviciile de informații și autoritățile militare ruse să fi aflat de un complot al unui grup de a lovi Kremlinul și apoi a găsit o modalitate de a-l determina pe Putin să folosească și mai multă forță în Ucraina. Nick Gvosdev, un cercetător la Institutul de Politică Externă, a reamintit că ruși nu sunt tocmai străini de asemenea mișcări cu sânge rece: în 2002, teroriștii au luat ostatici la un teatru din centrul Moscovei și au fost acuzații de-a lungul anilor că serviciile de informații ruse știau de atac și totuși l-au lăsat să se întâmple, ca mijloc de a cere mai multă putere.
Totuși, aceasta pare a fi o explicație prea complicată. Armata rusă are nevoie de mai multă „carne de tun”, pentru a folosi expresia rusă, dar chiar și Ministerul Apărării realizează probabil că aceste campanii de a atrage mai mulți oameni își ating limita. Serviciile de informații nu sunt prea bine văzute de când l-au indus în eroare pe Putin cu privire la șansele de succes în Ucraina și ar putea dori să folosească o bombă care lovește Kremlinul pentru a-și susține pretențiile pentru mai multe resurse și putere – dar riscă și ca lovitura cu drone în inima capitalei să arate încă o dovadă a incompetenței lor.
Mâna dizidenților ruși
De asemenea, este posibil ca lovitura de la Kremlin să fi venit de la dizidenți ruși, mai ales dacă a fost făcută cu un fel de dispozitiv rudimentar, cumpărat de pe piața liberă. Din nou, puțin probabil, dar nu imposibil, mai ales că furia socială crește din cauza valurilor de recrutare care trebuiau să aibă loc doar în provincie și să nu atingă niciodată Moscova și Sankt Petersburg. În acest caz, serviciile de informații ar avea toate motivele să dea vina pe Kiev, pentru că singurul lucru mai rău pentru ei decât să nu oprească o lovitură a unei echipe de comando ucraineană ar fi o tentativă de asasinat a rușilor chiar sub nasul lor. Din punct de vedere funcțional, Rusia este deja un stat fascist, iar un complot privind bombardarea Kremlinului și uciderea președintelui ar putea fi stimulent pentru tipul de represiune în masă pe care Putin și consilierii săi au evitat până acum să o pună în practică.
Dar cea mai deranjantă posibilitate este că aceasta să fie o lucrare de la început până la sfârșit a guvernului rus. Există mai multe motive pentru care acest lucru are mai mult sens decât alte explicații.
În primul rând, un atac asupra Kremlinului i-ar da lui Putin motivul pe care l-a căutat pentru un fel de acțiune dramatică și criminală care ar putea să nu aibă prea mult sens militar, dar care ar destabiliza Ucraina și ar tulbura lumea în ajunul unei contraofensive ucrainene majore. Rușii se tem de această operațiune și vor să schimbe narațiunea în țară și în străinătate. Nu am idee ce are Putin în mânecă, dar chiar și în zilele lui mai bune, este predispus la mișcări strategice idioate. Ar putea încerca să tragă Belarus în război, ar putea face mai multe amenințări nucleare sau chiar ar putea ordona dublarea eforturilor pentru a-l ucide pe Zelenski, scrie Tom Nichols.
Atac sub steag fals pentru escaladare
În orice caz, falsificarea unui atac cu dronă s-ar încadra în afinitatea de lungă durată a Rusiei pentru operațiunile sub „steagul fals”. Deși teoreticienii conspirației din Statele Unite deseori trâmbițează afirmații nefondate cu privire la steaguri false, serviciile de informații desfășoară astfel de operațiuni, iar Moscova le-a favorizat în mod deosebit. Seria de atentate cu bombă în apartamente din Rusia în 1999, de exemplu, care a devenit pretextul pentru escaladarea în Cecenia, a fost aproape sigur orchestrată de serviciile secrete ruse. Și în ultimul an, rușii au avertizat că ucrainenii vor folosi o „bombă murdară”, o afirmație ridicolă care a determinat chiar și China să dea Kremlinului un avertisemnt că se joacă cu amenințările nucleare.
Această lovitură cu dronă pare din același film, doar că fără materiale nucleare. Un atac terorist în capitală ar fi un pretext pentru ruși pentru a avertiza lumea că de data aceasta chiar își vor scoate mănușile. Oficialii ucraineni sunt îngrijorați că acesta este planul rusesc. Mohailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a declarat pentru BBC că incidentul a indicat că Rusia ar putea „pregăti o provocare teroristă la scară largă” în Ucraina. Aceasta este o posibilitate destul de înfricoșătoare, având în vedere că planul de campanie rusesc în acest moment constă deja în crime de război fără discriminare.
„Se întâmplă ceva” pe cerul Federației Ruse, a spus Podoliak, „dar cu siguranță fără dronele Ucrainei deasupra Kremlinului”. În acest moment, sunt de acord, dar în curând vom ști mai multe – și ar trebui să ne pregătim pentru ceea ce vine de la dictatorul disperat al Rusiei, scrie ziare.com