Povestea liniei imaginare care leagă șapte mănăstiri închinate Arhanghelului Mihai, din Irlanda până în Israel, continuă să alimenteze imaginația amatorilor de mistere. Indiferent dacă ești sau nu în tabăra lor, frumusețea lăcașurilor de cult vechi de secole nu poate fi trecută cu vederea.
Potrivit Cărții Sfânte a creștinilor, în care se descrie foarte bine lupta dintre bine și rău, Satan a fost înfrânt și trimis în Iad, după o luptă eroică, în care lovitura dată de sabia Sfântului Arhanghel Mihail s-a dovedit a fi decisivă.
Potrivit legendei, linia perfect dreaptă care leagă cele 7 mănăstiri este urma acelei lovituri de sabie.
Linia, cunoscută sub numele de Via Sancti Michaelis, include cele mai importante trei mănăstiri medievale din Europa care îl venerează pe Sfântul Mihail: Mont Saint-Michel din Normandia (Franța), Sacra di San Michele din Piemont, Italia și Monte Sant’Angelo (Monte Gargano) din Apulia, Italia, potrivit stiridinlume.
Nu numai că cele trei sanctuare sunt situate pe o aliniere geografică perfectă, dar se află și la aceeași distanță – aproximativ 900 km. În mod incredibil, alte patru mănăstiri se află pe aceeași linie dreaptă: Skellig Michael din Irlanda, Muntele Sfântului Mihail (Cornwall, Anglia), Mănăstirea Sfântul Mihail din insula Symi, Grecia și Muntele Carmel din Ierusalim, acoperind un traseu de pelerinaj de 2000 km.
1. Skelling Michael
Linia pornește din Irlanda, pe o insulă pustie, unde Arhanghelul Mihail i-ar fi apărut Sfântului Patrick, pentru a-l ajuta să elibereze acea țară de diavol. Aici se află prima mănăstire, cea de la Skellig Michael, Michael’s Rock.
2. St. Michael’s Mount
Linia se îndreaptă apoi spre sud și se oprește în Anglia, la St. Michael’s Mount, un insuliță din Cornwall care, la mareea joasă, se unește cu continentul. Aici, se spune că Sfântul Mihail ar fi vorbit cu un grup de pescari.
3. Mont Saint Michel
Linia sacră merge apoi în Franța, pe o altă insulă celebră, în Mont Saint-Michel, de asemenea unul dintre locurile în care Sfântul Mihail și-a făcut apariția.
Frumusețea acestui sanctuar și a golfului în care se află, în largul coastei Normandiei, îl face unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din întreaga Franță, fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1979. Încă de pe vremea galilor, acest loc a fost considerat mistic.
În anul 709, Arhanghelul i-a apărut Sfântului Aubert, îndemnându-l să construiască o biserică în stâncă. Lucrările au început imediat, dar abația benedictină a fost construită în întregime abia în anul 900.
4. Sacra di San Michele
La aproximativ 1000 de kilometri distanță, în Val de Susa, apare cel de-al patrulea sanctuar; Sacra di San Michele. Aceeași linie dreaptă leagă acest loc sacru de restul mănăstirilor dedicate Sfântului Mihail.
Construcția mănăstirii a început în jurul anului 1000 și, de-a lungul secolelor, noi structuri au fost adăugate la clădirea originală. Călugării benedictini au adăugat și un han, deoarece acest loc sfânt se afla pe drumul pelerinilor care călătoreau pe Via Francigena.
5. Santuario di San Michele Archangelo
Mergând încă o mie de kilometri în linie dreaptă, se ajunge în Puglia, unde o cavernă inaccesibilă a devenit un loc sacru; Sanctuarul Sfântului Mihail. Povestea sa datează din anul 490, când Sfântul Mihail i-a apărut lui San Lorenzo Maiorano.
6. Mănăstirea Symi
Din Italia, urmele arhanghelului ajung la cel de-al șaselea sanctuar. Acesta se află Grecia, pe insula Symi, mănăstirea adăpostește o statuie de trei metri înălțime a Arhanghelului, una dintre cele mai mari din lume.
7. Mănăstirea Carmelului
Linia sacră se încheie în Israel, la Mănăstirea Muntele Carmel, în Haifa. Acest loc a fost venerat încă din antichitate, iar construcția sa ca sanctuar creștin și catolic datează din secolul al XII-lea.