Charles al III-lea a fost încoronat într-o ceremonie grandioasă, care a culminat cu mult așteptata ieșire în balconul Palatului Buckingham. Alături de el a fost și noua Regină a Regatului, Camilla, precum și membrii familiei regale. Ziua a fost plină de momente pe care britanicii și turiștii, deopotrivă, le-au trăit la intensitate maximă. De la balconul Palatului Buckingham, Regele și Regina au apărut pentru prima dată în fața oamenilor. De-a stânga și de-a dreapta monarhilor s-au aflat și membrii familiei regale: Prințul și Prințesa de Wales, William și Kate, alături de cei trei copii ai lor – Prințul Louis, Prințesa Charlotte și Prințul George.
Evenimentul încoronării a fost urmărit de două milioane de oameni aflați pe străzile Londrei. Marea Britanie este o țară cu o tradiție monarhică de peste o mie de ani. Totuși, atitudinea față de monarhie diferă extrem de mult în funcție de vârstă. Astfle, tinerii britanici sunt mult mai puțin dispuși să susțină menținerea familiei regale, comparativ cu britanicii mai în vârstă. De fapt, în timp ce în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani se înregistrează un procent de 79% în favoarea coroanei, cei mai tineri britanici sunt împărțiți – doar 36% doresc să păstreze monarhia, față de 40% care doresc un șef de stat ales, conform YouGov, un site britanic care se ocupă numai de polling și analizarea opiniei publice. Nemulțumirile s-au văzut și în ziua încoronării, când sute de britanici au ieșit în stradă și au cerut renunțarea la monarhie și trecerea la republică.
Deși tinerii au fost mai puțin entuziasmați de monarhie decât vârstnicii lor încă de când YouGov a început să monitorizeze acest lucru în 2011, aceasta este totuși o schimbare remarcabilă de opinie. La vârful de susținere a monarhiei, în 2013, până la 72% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani doreau păstrarea instituției. Deși sprijinul a fost semnificativ mai scăzut în rândul tinerilor în anii următori, acesta a depășit în continuare dorința pentru o republică până în martie 2020, moment în care au devenit strâns divizate.
Două evenimente regale majore au avut loc între momentul acestui sondaj și cel precedent din noiembrie 2019: interviul dezastruos al prințului Andrew de la Newsnight și decizia prințului Harry și a lui Meghan de a se retrage din funcțiile oficiale. Această din urmă mișcare a precipitat o reacție majoră a presei față de cuplu, dar tinerii britanici au fost deosebit de simpatici față de ei, iar dezvăluirile privind maltratarea celor doi ar fi putut să păteze opiniile despre instituție. În cele 500 de pagini ale cărții numită ”Rezervă”, prințul Harry îl numește un „dușman jurat” pe fratele său.
Conform aceleiași surse, majoritatea oamenilor (58%) spun că instituția monarhiei este bună pentru Marea Britanie, față de 15% care spun că nu este bună și 21% care spun că nu este nici una, nici alta. Din nou, deși sentimentul pozitiv este ridicat, acesta este mai scăzut decât a fost odată: în 2012, până la 73% dintre britanici au spus că monarhia era bună pentru Marea Britanie.
Și în Spania există o diferență mare între generații. În timp ce spaniolii în vârstă susțin monarhia constituțională, cei tineri sunt în mod clar în favoarea republicii. Astfel, nu pare să existe un consens între generații în ceea ce privește care este cel mai bun model de democrație: o republică sau o monarhie.
Studiul mai arată că încrederea variază semnificativ în funcție de ideologie. În timp ce cei de stânga sunt extrem de neîncrezători față de această instituție, încrederea în monarhie crește constant pe măsură ce se merge spre dreapta.
În Olanda, un alt sondaj recent arată că sprijinul pentru monarhia olandeză a scăzut brusc în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani – doar 55% dintre ei spun că ar prefera un rege sau o regină ca șef de stat în locul unui președinte.Persoanele în vârstă, în special, susțin familia regală olandeză mai mult decât tinerii.
Cu toate acestea, sprijinul în scădere pentru familia regală este o tendință care se reflectă în societate pentru orice instituție din Olanda.
De exemplu, încrederea în familia regală este chiar mai puternică decât încrederea în mass-media sau în politica națională.
Pe de altă parte, Norvegia este una dintre cele mai susținute monarhii. 92% dintre tineri cred în monarhie și vor ca aceasta să reziste în timp, arată sondajele. Monarhia norvegiană este foarte populară, întrucât 78% din populația norvegiană dorește ca aceasta să continue. Doar 15 % dintre norvegienii chestionați în acest sondaj doresc în schimb o republică.
În ianuarie 2022, cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani a prințesei Ingrid, 76% dintre norvegieni au declarat că vor să păstreze monarhia. Mai mult de 80% spuneau că ei cred că monarhia norvegiană va rezista, astfel încât prințesa Ingrid Alexandra va fi regină într-o zi.Familia regală norvegiană este populară de mult timp, iar membrii familiei regale au apărut ca figuri unificatoare. Nu au existat dezbateri ideologice majore în jurul casei regale în ultimii ani și nici scandaluri majore nu le-au afectat reputația.
În Danemarca, pprijinul de care se bucură casa regală de aici este uriaș. Mitingul masiv de susținere a familiei regale după îmbolnăvirea și decesul prințului Henrik, în februarie 2018, a fost o mărturie clară a sprijinului pe care danezii îl au pentru monarhia lor.
Cel mai recent sondaj a arătat că 82% dintre danezi erau împotriva ideii de abolire a monarhiei. Sondaje de opinie mai recente, din ultimii ani, din mass-media arată în continuare un sprijin uriaș pentru monarhia daneză.În plus, 77% din tineri susțin în continuarea monarhiei în Danemarca.
Când regina Margrethe a urcat pe tron în 1972, doar 42% dintre danezi erau în favoarea menținerii monarhiei. De-a lungul anilor, sprijinul a crescut în mod constant. O creștere atribuită în mare parte modului în care regina și-a îndeplinit rolul.
Un rol pe care îl îndeplinește și actualul cuplu de prinți moștenitori danezi, care, în ultimii ani, au preluat multe evenimente publice, în încercarea de a o ajuta pe regină cu numeroasele sale îndatoriri și de a se pregăti pentru ziua în care vor prelua conducerea.
În Danemarca, regina a devenit o figură unificatoare, atât prin îndeplinirea a numeroase sarcini publice, cât și prin acceptarea invitațiilor de a deschide expoziții, de a participa la aniversări, iar croaziera sa anuală pe iahtul regal Dannebrog a adus-o să se întâlnească cu danezii obișnuiți din întreaga țară.