Veniturile din taxe și impozite cresc an de an datorită schimbărilor în activitatea economică, legate de ocuparea forței de muncă, vânzările de bunuri și servicii, precum și modificările legislației fiscale (ratele impozitelor, baza de impozitare, scutiri etc.). Toate acestea au un impact asupra bugetului de cheltuieli al statului.
Impozitul pe venit este o sursă de finanțare a cheltuielilor generale ale statului și administrației locale. Este un instrument al politicii economice ce permite redistribuirea unei părți din venituri și contribuie semnificativ la formarea bugetului de stat.
În România, precum și în alte țări, toți cetățenii sunt obligați să plătească impozite conform principiului general, deși proporția diferențiază în funcție de venituri. Prin urmare, sumele impozitate vor fi diferite pentru anumite categorii de persoane, pe care le vom detalia în continuare.
Pe lângă creșterea sau modificarea anumitor taxe și impozite, statul a luat decizia de a extinde în 2023 numărul de persoane care beneficiază de scutiri de impozit pe venit. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, anumite categorii de români au motive să fie bucuroși, deși termenul “bucurie” ar putea fi relativ în această situație, în legătură cu ceea ce este numită “clemență” din partea statului.
Părinții cu copii la creșă, grădiniță sau școală
Părinții cu copii la creșă, grădiniță sau școală beneficiază de o scutire/deducere personală suplimentară din impozitul pe venit în valoare de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la una dintre instituțiile de învățământ, indiferent de nivelul veniturilor lor salariale. Această scutire suplimentară a impozitului pentru părinții salariați, anunțată prin Ordonanța Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022, a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, este important de menționat că suma de 100 de lei reprezintă o deducere efectivă de 10 lei per copil, iar aceasta nu se traduce ca o creștere salarială.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și cele încadrate în gradul I de invaliditate
Persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și cele încadrate în gradul I de invaliditate, beneficiază de facilități fiscale menite să le ușureze viața. Aceste facilități includ scutirea de la plata impozitului pentru clădirea utilizată ca domiciliu, terenul asociat acelei clădiri de domiciliu, mijloacele de transport deținute în proprietate sau coproprietate, etc.
Salariații din agricultură și industria alimentară
Începând cu 1 iunie 2022, salariații din agricultură și industria alimentară au intrat în lista celor care sunt scutiți de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate conform Legii nr.135/2022. Cu toate acestea, ei rămân asigurați. Angajații din aceste domenii care primesc un salariu brut de încadrare de minim 3.000 de lei brut pe lună pentru 8 ore de muncă pe zi vor beneficia de taxe salariale reduse. Legea prevede o scutire de impozit pe venit în cotă de 10%, scutire de contribuția la sănătate în cotă de 10%, reducerea contribuției la pensii de la 25% la 21,25% (reducerea de 3,75% reprezentând suma alocată pilonului II de pensie) și reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă de la 2,25% la 0,3375%. Acest model similar se aplică de mulți ani și în sectorul construcțiilor.
IT-iștii care lucrează la stat
Aceștia vor beneficia de aceleași facilități fiscale ca și cei din mediul privat. Concret, conform unui Ordin comun adoptat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației, personalul din instituțiile publice din domeniul IT va fi scutit de plata impozitului pe venit pentru veniturile provenite din salarii și asimilate salariilor. Aceste facilități fiscale sunt destinate IT-iștilor care ocupă poziții precum administrator de baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de dezvoltare a produselor software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor și inginer de dezvoltare a produselor software.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat la începutul lunii mai că noua inițiativă reprezintă o corectare necesară pentru IT-iștii din sectorul public, considerând această acțiune drept un pas firesc care a fost amânat de mult timp.
Alte categorii de persoane care beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului pe terenRevoluționarii,Militarii participanți la acțiuni militare speciale din străinătate,Veteranii de război,Văduvele veteranilor de război,Văduvele necăsătorite ale veteranilor de război,Persoanele cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe țară sau care primesc exclusiv indemnizație de șomaj sau ajutor social.
De asemenea, conform Ordonanței Guvernului nr. 8/2021, beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990 și copiii acestora sunt scutiți de impozite pentru imobile și vehicule.
Decretul-lege nr. 118 din 30 martie 1990 se referă la acordarea de drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate sau constituite în prizonieri.
Angajații cu contracte pe drepturi de autor
Această categorie de angajați beneficiază de următoarele facilități fiscale
Contribuția de pensie și sănătate se aplică doar în absența altor venituri de natură salarială.Veniturile din chirii sunt impozitate cu 10% și se aplică la 60% din venit. Contribuțiile la sănătate se plătesc numai dacă aceste venituri depășesc echivalentul a 12 salarii minime pe economie.Veniturile din investiții sunt supuse aceleiași taxări, cu mențiunea că nu se aplică deducerea de 40% la impozitul pe venit. Cu excepția veniturilor din dividende, care sunt taxate cu 5%, conform Codului Fiscal.