Negocieri dure la Guvern înainte de greva generală de luni, 22 mai. Sindicaliștii din Educație au început duminică discuțiile în spatele ușilor închise la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Educației, de Finanțe și al Muncii, alături de liderul PSD – Marcel Ciolacu. La începutul dialogului, premierul le-a prezentat principalul obiectiv al Guvernului pentru rezolvarea crizei. 

Au început marile negocieri de la Guvern intre sindicalistii din educatie si guvernanti. Ciuca si Ciolacu se afla fata in fata la masa discutiilor, in ciuda disensiunilor politice.

Liderii sindicatelor din învățământ au ajuns duminică, la ora 14.00, la sediul Guvernului. Au loc negocieri strânse cu guvernanții pentu rezolvarea crizei din Educație, după ce luni începe greva generală anunțată de sindicate. Aceștia stau la masă cu premieru lNicolae Ciucă, miniștrii Edducației – Ligia Deca, al Muncii – Marius Budău, al Finanțelor – Adrian Câciu, precum și cu președitele PSD – Marcel Ciolacu, viitorul premier după rotativă.

„Împreună rezolvăm problemele. În calitate de prim-ministru, cu întreg guvernul, întreaga coaliție, cu miniștrii de la Educație, Muncă, FInanțe, președintele Camerei, al PSD, cu toții nu am făcut nimic altceva decat sa căutăm , să găsim soluții. Sunt sigur că vom gasi solutii, astfel incat tara noastră să aibă încredere intr-un sistem de educație pe care sa-l respectam. Sunt convins că vom găsi soluții pentru ca cetățenii României să aibă încredere în sistemul de educație, care, alături de sănătate, reprezintă priorități ale Programului de Guvernare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul întâlnirii de la negocierile cu sindicatele.

 

DECLARAȚIILE LIDERILOR SINDICATELOR, ÎNAINTE DE NEGOCIERILE DE LA GUVERN

Simion Hăncescu, lideri FSLI, a declarat, înainte de a intra la discuțiile de la Guvern, că nu se ia astăzi o decizie și că greva de luni, 22 mai va avea loc. 

 ”Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi” a declarat Simion Hăncescu.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, în condițiile în care ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe. Noi avem mâine ședință, oamenii ne spun, mergem mai departe dacă nu vor”, a spus liderul FSLI – SImion Hăncescu. Acesta a explicat că nu li s-a spus nimic concret despre majorarea salariilor la întâlnirile anterioare.

La fel a precizat și Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret” despre continuarea grevei generale care începe luni.

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua. Mă îndoiesc că până mâine se va termina”, a afirmat Marius Nistor.

Întrebat despre afirmațiile unor politicieni că greva este „un șantaj”, Marius Nistor a replicat că guvernanții „știau de acest protest din luna decembrie”.

„Ce au avut de asteptat, au avut un mars cu peste 14 mii de oameni din toată țara. Acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ faptul că se va declanşa această grevă? Nu! Responsabilitatea le revine în totalitate. Pe de altă parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice, este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici de fapt au adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă”, a mai spus Nistor.

Întrebați dacă se va continua luni cu greva dacă se ajunge la un consens, sindicaliști iau spus că nu ei decid , ci profesorii.

„Oferta ajunge la oameni, ei decid, nu se va lua astăzi decizie”, a spus Hăncescu.

Despre cât de repede se va relua activitatea în școli cu încetarea grevei, Marius Nistor a lansat critici către guvern.

„Cu mult mai repede decât s-au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”, a punctat Marius Nistor.

Sindicaliștii au fost invitați la negocieri de premieru lNicolae Ciucă pentru a rezolva criza declanșată prin anunțarea grevei generale începând din 22 mai, ora 8:00, în toate unitățile de învățământ din țară.

Zi de foc pentru guvernanți: Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, la negocieri cu sindicatele din Educație, înainte de greva din 22 mai – Decizii cruciale

Sindicaliștii au anunțat declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai, de la ora 8:00. Este prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani. Ultima a avut loc în noiembrie 2005 când ministrul de atunci – Mircea Miclea a și demisionat după ce nu a primit 6% din PIB pentru Educație și la câteva zile de la declanșarea grevei generale. Timp de trei săptămâni au protestat profesorii din preuniversitar și universitar. Greva s-a oprit după promisiunea de 4,8% din PIB și majorarea salarială de 12%.

CARE SUNT REVENDICĂRILE SINDICATELOR DIN EDUCAȚIE

Sindicatele din Educaţie intenţionează să declanşeze luni greva generală. Aceștia au anunțat că greva generală va fi declanșată luni, 22 mai, de la ora 8:00.

Sindicaliștii anunță că cer salari idecente pentru profesori, mai ales pentru profesorii debutanți, care câștigă în jur de 2.400 de lei, iar alți profesori cu vehime de 20-30 de ani nu ajung să câștige mai mult de 3000 de lei, potrivit Realitatea PLUS.

CE CER SINDICALIȘTII DIN EDUCAȚIE:

– Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

– Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here