Un recent studiu portughez privind efectele consumului de resurse și ale acțiunii omului asupra mediului aduce vești îngrijorătoare în ceea ce privește modul de viață pe Terra, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Potrivit experților, o planetă cu o vreme severă și greu de îndurat, dar cu care o parte din populația serios împuținată s-ar fi obișnuit, ar fi varianta optiistă. Varianta cea mai rea este sitguația în care totul ar scăpa de sub control.
Deși a fost publicat deocamdată doar pe platforma pre-print arXiv, în așteptarea ok-ului din partea altor cercetători, studiul unor fizicieni de la Universitatea din Porto este deja intens vehiculat, pentru că abordarea și rezultatele sunt mai radicale decât în trecut, potrivit HotNews.
Cercetătorii portughezi au creat mai multe modele computerizate prin care să analizeze efectele consumului de resurse și al efectelor acțiunii omului asupra mediului.
În cel mai optimist scenariu, Terra va cunoaște un punct în care nivelul de dioxid de carbon din atmosferă se va stabiliza. Temperaturile vor fi mai mari decât în prezent, populația planetară va scădea drastic, nivelul oceanului planetar va crește, iar fenomenele meteo extreme vor fi normale. Cu toate acestea, supraviețuitorii se vor obișnui, iar atingerea unui nou prag de echilibru ar da speranțe pentru viitor.
În al doilea scenariu, efectele epuizării energetice și ale populării ar fi atât de dramatice, încât fenomenele meteo de pe Terra nu vor fi doar extreme, ca în prima variantă, ci și absolut haotice. Practic, nimeni nu va mai putea prezice cum va fi vremea de la un an la altul.
Ceea ce ar fi fost interesant de adăugat la studiul respectiv este că astfel de anomalii au fost înregistrate și în trecut, nu sunt o noutate pentru Terra, potrivit HotNews. De multe ori, acestea preced schimbări climatice majore, așa cum ar fi intrarea sau ieșirea dintr-o perioadă glaciară, dar de această dată efectul acțiunilor umane modifică scenariile ancestrale.