Un student care a supravieţuit în mod miraculos atacului nocturn al presupuşilor rebeli islamişti asupra căminului şcolii din oraş Mpondwe (Uganda), din noaptea de vineri spre sâmbătă, a a povestit pentru BBC gesturile extreme la care a trebuit să recurgă pentru a scăpa cu viață. În cumplitul atac, aproximativ 40 de persoane – dintre care 37 de elevi – și-au pierdut viața. Urmează informații cu puternic impact emoțional.
Studentul s-a aflat printre cele şase persoane care au reuşit să supravieţuiască asaltului care a durat câteva ore. El nu i-a identificat pe atacatori, dar a spus că erau bărbaţi înarmaţi care au lansat atacul în jurul orei locale 22:00.
Potrivit relatărilor băiatului, atacatorii au ajuns la căminul băieţilor, dar studenţii l-au încuiat după ce şi-au dat seama că sunt în pericol. “Când nu au putut deschide uşa, au aruncat o bombă în interiorul căminului şi apoi au folosit ciocane şi topoare pentru a sparge uşa”, a spus el.
Studentul se afla în spatele mai multor colegi care au format un scut lângă uşă şi care au fost împuşcaţi mortal atunci când militanţii au intrat în cămin. Haosul creat în timp ce studenţii erau împuşcaţi, ciopârţiţi sau împuşcaţi mortal pare desprins din scenariul unui filom de groază.
S-a urcat rapid în vârful unui pat supraetajat, a îndepărtat câteva dintre scândurile de lemn ale tavanului şi a sărit înăuntru pentru a se ascunde. De acolo, a privit neputincios cum colegii săi erau ucişi cu brutalitate de atacatori, care apoi au dat foc la saltele şi au plecat.
“Am fost copleşit de fum şi am căzut înapoi în dormitor cu un zgomot surd”, a spus el.
Militanţii au auzit zgomotul şi s-au întors. Într-un moment de inspirație cauzat, cel mai probabil, de panica profundă băiatul a luat hotărârea care i-a salvat viața: “M-am întins lângă trupurile însângerate ale prietenilor mei şi m-am gândit foarte repede. Apoi mi-am pus mult sânge în urechi, în gură şi pe cap. Când au venit militanţii, mi-au verificat mâna pentru puls şi au plecat”.
Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a dat vina pentru atac pe Forţele Aliate Democrate (ADF), adăugând că acestea “probabil că lucrează cu alţi criminali”, din moment ce a auzit că în acea şcoală au avut loc “nişte certuri”.
Oficialul nu a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect, dar a promis că îi va vâna pe militanţi în ascunzătorile lor de peste graniţă, în Republica Democrată Congo.
ADF nu a făcut încă niciun comentariu. A fost înfiinţată în anii 1990 şi a luat armele împotriva dlui Museveni, acuzând persecuţii împotriva populaţiei musulmane minoritare. Liderul său ar fi jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI) în 2016.