Sărbătoare mare în data de 21 iunie.
Sărbătorile zilei:
OrtodoxeSf. Mc. Iulian din Tars şi Afrodisie
Greco-catoliceSf. m. Iulian din Tars.
Romano-catoliceSf. Alois de Gonzaga, călug.
Sfântul Mucenic Iulian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 iunie.
Sfântul Iulian s-a născut în Sicilia. Tatăl său avea rang nobiliar, de credinţa era elin, iar mamă Sfântului Iulian era creştină. După moartea tatălui său, mama sa s-a mutat împreună cu el în Tarsul Ciliciei.
Sfântul Iulian a fost botezat în Tarsul Ciliciei, acolo unde se mutase.
În timpul prigoanei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian (284-305), Sfântul Mucenic Iulian a fost denunţat că este creştin şi a fost chemat la guvernatorul Marcian, care a încercat să-l determine să se lepede de credinţa în Hristos.
Iulian avea 18 ani, când timp de un an a fost mutat prin temniţele cetăţilor Ciliciei. Schingiuit mult, uneori încercat cu îmbunări, iar alteori prin îngroziri şi munci era silit spre jertfele idoleşti; însă el nu s-a lepădat de Hristos.
Pe aceast drum, Sfântul Mucenic Iulian a fost urmat de mama sa, care cu multe lacrimi îl ruga să rabde până la sfârşit suferinţa pentru Hristos.
Pentru că amândoi au mărturisit pe Hristos Dumnezeu, Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu şerpi veninoşi şi aruncat în mare, iar mama sa a fost mult bătută şi i s-au tăiat călcâiele picioarelor, cu care a urmat fiului ei.
Trupul Sfântului Iulian a fost adus de valuri pe uscat şi a fost luat de credincioşi, care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) şi apoi în Antiohia.
“Pomenirea Sfântului Mucenic Iulian a fericit-o şi a cinstit-o cu cuvânt de laudă Sfântul Ioan Gură de Aur, pe când trăia în Antiohia, întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru”. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”)