Un scenariu conspiraționist care se propagă pe rețele de socializare cu destul de mult succes este cel care leagă grupa de sânge de o presupusă origine extraterestră. Nu este clar cum a apărut legenda RH-ului negativ ca semn al descendenței non-terestre, însă specialiștii sunt aproape siguri că explicațiile trebuie căutate în altă parte.
Factorul Rh reprezinta un tip de proteina care, în general, se găsește în cadrul celulelor roșii. Când există, vorbim de Rh pozitiv, cum au circa 85% din oameni, iar când lipsește, avem Rh negativ. Ei bine, potrivit legendei virtuale, aceștia ar fi descendenții indirecți ai unei civilizații extraterestre.
Povestea a fost avansată într-un un episod din 2009 al seriei “Extratereștrii Antici” de la History Channel”. Un mic clip extras din acel film se plimbă în prezent pe TikTok, propagând povestea RH-ului negativ și a descendenței extraterestre, potrivit IFL Science.
BUNICII EXTRATEREȘTII AU DEVENIT EXTREM DE POPULARI
Experții show-ului pseudoștiințific au promovat ideea că în vremuri imemoriale o civilizație extraterestră și-a amestecat genele cu pământeni, fie prin împerechere, fie prin inginerie genetică. Specia hibrid rezultată astfel ar fi strămoșii celor care azi au RH negativ.
Prin procedee tipice de manipulare, opiniile experților reali sunt amestecate cu cele ale părerologilor, astfel încât să dea impresia existenței mai multor puncte de vedere exprimate la fel de bine susținute științific, ceea ce este un fals. De fapt, principalul argument al partizanilor originii extraterestre este faptul că nici în prezent nu există printre cercetători un consens cu privire la apariția Rh-ului negativ.
RH-UL NEGATIV ȘI OCHII ALBAȘTRII
Înainte de a ajunge direct la extratereștrii există câteva explicații mai simple, deși mai puțin senzaționale, care merită luate în considerare mai întâi și toate au legătură cu genele, care sunt predispuse la mutații în mod natural.Un bun exemplu aici este culoarea ochilor. Inițial, ochii umani erau căprui, dar în urmă cu aproximativ 6.000 până la 10.000 de ani a apărut o mutație genetică care a oprit capacitatea de a produce suficientă melanină pentru a menține această culoare la unii oameni.Acest lucru a dus la apariția altor culori, cum ar fi ochii albaștri, verzi și alun. Culoarea ochilor nu este rezultatul unui anumit pigment, ci mai degrabă absența relativă a concentrațiilor mai mari de melanină pentru a le face maronii. Faptul că ochii albaștri au supraviețuit de-a lungul generațiilor succesive i-a determinat pe unii cercetători să presupună că ochii albaștri au avut un anumit beneficiu evolutiv, deși nu sunt siguri ce anume. Un fenomen similar poate avea loc cu sângele nostru.