Casa Albă i-a transmis președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să-și „modereze critica” și să „semneze acel acord” după ce liderul ucrainean a declarat că Donald Trump că a căzut victimă „știrilor false” rusești, exprimându-și nemulțumirea față de excluderea Ucrainei din discuțiile de pace.
„Trebuie să-și modereze tonul și să semneze acel acord”, a declarat Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, într-un interviu pentru Fox News, referindu-se la un acord privind mineralele critice între SUA și Ucraina, care ar ajuta la sprijinirea Ucrainei în timpul războiului cu Rusia.
În același timp, Waltz a subliniat că există șanse ca diferențele dintre Statele Unite și Ucraina să poată fi reconciliate. Comentariile sale vin în contextul în care Statele Unite refuză să susțină un proiect de rezoluție la ONU, care marchează trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, rezoluție ce susține integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea rusă, au declarat trei surse diplomatice pentru Reuters.
Această decizie reflectă o rupere tot mai evidentă între președintele Ucrainei, Zelenski, și președintele american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina și a cărui echipă a purtat discuții cu Rusia fără implicarea Kievului.
Proiectul de rezoluție pentru Adunarea Generală a ONU, obținut de Reuters, condamnă agresiunea rusă și reafirmă angajamentul „față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
„În anii anteriori, Statele Unite au susținut constant astfel de rezoluții pentru un acord de pace just în Ucraina”, a declarat una dintre sursele anonime, care a adăugat că rezoluția este susținută de mai mult de 50 de țări.
Conform ziare.com, deocamdată nu este clar care este termenul-limită pentru susținerea proiectului de rezoluție și este posibil ca Statele Unite să își schimbe opinia. Votul ONU, considerat un barometru important al sprijinului global pentru Ucraina în contextul în care administrația Trump pare să-și schimbe poziția față de războiul din Ucraina, ar putea să aibă loc și fără sprijinul SUA, dar acest lucru ar reduce șansele de a obține o susținere largă în cadrul Adunării Generale.
O a doua sursă diplomatică a declarat că „deocamdată, situația este că SUA nu vor semna” și că sunt făcute eforturi pentru a obține sprijin din alte țări, inclusiv din Sudul Global.