Medicii de la Spitalul pentru Copii “Sf. Maria” din Iași lansează un avertisment serios în legătură cu riscurile grave pe care le prezintă utilizarea insecticidelor destinate uzului veterinar la copii. Ei subliniază că aceste substanțe, în special cele din categoria organofosfaților, pot provoca intoxicații severe, punând în pericol viața atât a celor mici, cât și a adulților.  

De asemenea, medicii fac apel la colegii lor din mediul rural să informeze populația despre pericolele asociate cu utilizarea necorespunzătoare a acestor substanțe.

„Facem un apel către populație să evite folosirea insecticidelor veterinare pentru uz uman, în special pentru copii. Intoxicațiile provocate de aceste substanțe sunt extrem de periculoase și pot cauza afecțiuni neurologice, cardiologice și pulmonare severe. În multe cazuri, aceste intoxicații se pot dovedi fatale. De la începutul acestui an, am înregistrat un număr crescut de cazuri de copii intoxicați cu insecticide, comparativ cu anii anteriori. Din punctul nostru de vedere, aceasta este o problemă gravă de sănătate publică”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului pentru Copii “Sf. Maria” din Iași.

Zeci de copii au ajuns la spital după intoxicarea cu insecticide

Dr. Ionescu a subliniat că, de la începutul anului, spitalul a tratat 30 de copii din întreaga regiune a Moldovei, care au suferit intoxicații cu insecticide. Ea a subliniat că educația sanitară în mediul rural este adesea insuficientă, motiv pentru care medicii de familie trebuie să joace un rol activ în informarea pacienților cu privire la riscurile majore asociate utilizării necorespunzătoare a acestor substanțe.

Recent, mai mulți copii din județele Bacău și Suceava au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost expuși la insecticide organofosforate. Trei fetițe din Bacău, cu vârste de 4, 7 și 9 ani, au fost transferate la Iași după ce au suferit intoxicații cutanate severe. 

“La Spitalul Bacău li s-a administrat antidotul specific pentru aceste intoxicații. La noi, tratamentul a continuat cu perfuzii și decontaminare cutanată, fetițele de 4 și 7 ani având o evoluție bună. Din păcate, starea fetiței de 9 ani s-a agravat, necesitând intubație și prognosticul său rămâne rezervat”, a explicat dr. Ionescu.

De asemenea, un copil de 2 ani din Suceava a fost adus în stare critică la Spitalul “Sf. Maria” din Iași, tot în urma unei intoxicații cu organofosfați. “Copilul a fost adus într-o stare generală gravă, intubat, dar, din fericire, evoluția sa este pozitivă”, a mai adăugat dr. Ionescu.

Aceste cazuri tragice subliniază necesitatea unei mai bune informări a publicului cu privire la pericolele utilizării incorecte a insecticidelor, în special în mediul rural, unde educația sanitară poate fi insuficientă.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here