Într-o lume în care consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de calitatea și siguranța alimentelor pe care le cumpără, un adevăr îngrijorător iese la iveală: pâinea pe care o găsim în supermarketuri ar putea ascunde un pericol grav pentru sănătate.
Arsenicul este un element chimic prezent în mod natural în mediul înconjurător, inclusiv în sol și apă. Cu toate acestea, expunerea la cantități excesive de arsenic poate avea consecințe grave asupra sănătății umane, inclusiv favorizarea apariției unor tipuri de cancer cum ar fi cel pulmonar sau cel de piele. Este esențial să fim conștienți de riscurile asociate consumului de alimente contaminate cu arsenic și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea.
Cu toate acestea, în căutarea unei alimentații echilibrate și sănătoase nu suntem întotdeauna conștienți de ce lucruri ar trebui să includem și ce ar trebui să evităm și sunt multe ocazii în care alegem un tip de hrană gândindu-ne că ne avantajează, când realitatea este alta, scrie 20minutos.es.
Așa se întâmplă atunci când eliminăm lactoza sau glutenul crezând că mâncarea este mai sănătoasă, lucru care nu este întotdeauna adevărat, așa cum se întâmplă cu pâinea. Practic, pâinea fără gluten are cel mai mult arsenic.
Glutenul se găsește în semințele unor cereale, precum grâul, orzul, secara sau spelta, motiv pentru care multe pâini fără gluten sunt făcute cu făină din aceste cereale. Orezul este alimentul care contine cel mai mult arsenic anorganic, potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), care a realizat un studiu in acest sens.
Făina de orez și făina de porumb sunt două ingrediente comune folosite la fabricarea produselor fără gluten, iar acestea au capacitatea de a absorbi arsenic din sol. În timpul procesului de creștere sau de prelucrare a acestor cereale, arsenicul din mediul înconjurător poate fi absorbit de plante și poate ajunge în produsele finite, precum pâinea fără gluten.
Arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale. Mai poate fi, de asemenea, eliberat în mediu prin procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Poate fi găsit în două stări, organică și anorganică, a doua fiind cea mai toxică. Poate fi prezentă în apă și în solurile de cultură. Deși nu este singurul aliment care îl conține, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsen anorganic, deoarece îl absoarbe ușor prin sol și apă, pe măsură ce crește.
Pentru a avea grijă de sănătatea noastră, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) recomandă o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete și locale. Cerealele se remarcă ca fiind o sursă importantă de carbohidrați complecși care, combinate cu alte alimente, au nu doar un efect pozitiv asupra sănătății, ci și un impact redus asupra mediului. În cantități mici, arsenul nu trebuie să fie o problemă. Consumul excesiv al acestuia trebuie evitat. În orice caz, recomandarea generală va fi întotdeauna să vă consultați cu medicul vostru de încredere, în caz de neclarități.
Motivele pentru care uleiul îngrașă mai mult decât untul, dezvăluite de un nutriționist