Majoritatea românilor consumă zilnic pâine și cartofi, aceste alimente fiind elemente de bază în dieta națională. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de un obicei banal care poate transforma aceste alimente aparent inofensive în substanțe cancerigene. Potrivit profesorului Dan C. Vodnar, expert în Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj-Napoca, procesul de prăjire sau rumenire a pâinii și cartofilor poate duce la formarea unei substanțe chimice periculoase numită acrilamidă. Mare atenție la ce alimente consumați
Procesul de obținere a pâinii, în care proteinele de gluten formează o rețea, iar drojdia transformă maltoza în glucoză și apoi în dioxid de carbon și alcool în timpul fermentației, este unul cunoscut. Totuși, atunci când pâinea este supusă la temperaturi ridicate, de exemplu, în timpul prăjirii sau rumenirii, acest proces poate duce la formarea acrilamidei, un compus chimic cunoscut pentru efectele sale cancerigene.
Fenomenul este similar și în cazul cartofilor. Atunci când aceștia sunt gătiți la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea sau coacerea la cuptor până când capătă o nuanță maro închis, se formează acrilamida.
“Acrilamida reprezintă o substanță chimică cancerigenă ce se formează în procesul de gătire la temperaturi ridicate a alimentelor bogate în amidon, cum ar fi pâinea și cartofii, atunci când acestea încep să capete o culoare maro închis”, explică profesorul Dan C. Vodnar.
Cum se formează Acrilamida
Este important de subliniat că procesul de formare a acrilamidei nu are loc în mod natural în timpul preparării alimentelor, ci este o consecință a tratamentului termic la temperaturi ridicate.
Pentru a minimiza riscul asociat cu consumul de alimente care conțin acrilamidă, este recomandat să se evite expunerea prelungită la temperaturi ridicate în timpul gătirii. În loc de prăjire sau rumenire la temperaturi mari, se recomandă gătirea alimentelor până când acestea obțin o nuanță mai deschisă și acceptabilă.
Aceste măsuri simple pot contribui la reducerea expunerii la substanțe cancerigene și la menținerea unei alimentații sănătoase. Este important ca consumatorii să fie conștienți de impactul procesului de gătire asupra alimentelor și să adopte practici care să contribuie la reducerea riscurilor pentru sănătate.