De-a lungul istoriei, natura a oferit oamenilor o varietate impresionantă de fructe, multe dintre ele fiind delicioase și sănătoase. Cu toate acestea, există o categorie de fructe care ascund în spatele unei aparente atracții o potențială amenințare mortală. Acest fruct este considerat cel mai periculos din lume datorită efectelor sale devastatoare asupra sănătății consumatorilor.  

Într-o lume în care ne bucurăm de frumusețea naturii, deseori uităm că aceasta ascunde și pericole. Deja știm că există fructe și plante toxice pentru om, iar cei care petrec timp în natură învață rapid să facă distincția între cele comestibile și cele otrăvitoare. Dar există un fruct, aparent banal, care provoacă frisoane cu fiecare întâlnire: mărul morții.  

Mărul morții este cunoscut sub denumirea științifică Hippomane mancinella și este rodul copacului manchineel, ce se dezvoltă în regiunile tropicale din Florida, Caraibe și anumite zone din America de Sud. Deși acest fruct seamănă izbitor cu un măr obișnuit, aspectul său inofensiv ascunde un adevărat potențial letal. Conquistadorii spanioli au denumit această specie „manzanilla de la muerte”, care se traduce prin „micul măr al morții”, și au avut dreptate să fie precauți.

Pericolele Ascunse

Un aspect fascinant privind mărul morții este că nu doar fructul este periculos; întregul copac poate reprezenta un risc major pentru sănătatea oamenilor. Atingerea frunzelor poate provoca leziuni severe la nivelul pielii, similar cu o arsură chimică. Dacă cineva se află în apropierea unei asemenea plante și inhalează fum rezultat din arderea sa, riscă să sufere de iritații severe la nivel ocular care pot duce chiar la orbire temporară.

Reacții Ale Organismului

Consumul mărului morții poate avea efecte devastatoare. Aceste fructe conțin compuși toxici, cum ar fi croton, care pot provoca reacții severe, de la diaree și vărsături, până la complicații cardiace acute. În unele cazuri extreme, aceste efecte pot duce la moarte. Din păcate, informațiile despre pericolele asociate cu acest fruct nu sunt întotdeauna bine cunoscute, iar întâlnirile accidentale sunt mai frecvente decât ne-am dori.

Nicola Strickland, un medic radiologist, a făcut greșeala de a consuma acest fruct alături de un prieten, în timpul unei vizite în insula Tobago, din Caraibe.

„În câteva momente, am observat o arsură la nivelul gurii, care s-a transformat într-o senzație de durere și sufocare. Simptomele s-au agravat în următoarele două ore și de abia mai puteam înghiți alimente solide, din cauza durerii groaznice și a sentimentului de sufocare”, a spus medicul. În cele din urmă, simptomele au dispărut după aproximativ 8 ore, iar localnicii au fost șocați când au auzit că cei doi au consumat acest fruct periculos.

A început OFICIAL cel mai mare pelerinaj organizat în Capitală. Mii de credincioși sunt așteptați

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here