Cauzele insomniei pot avea legătură cu alimentele pe care le consumăm. Există anumite produse pe care specialiștii le consideră „dușmanii somnului”. Aceștia spun că trebuie să stai departe de ele, înainte de culcare. Iată ce alimente te pot ține treaz toată noaptea dacă le consumi la cină. Legumele care te pot ține treaz
Deși legumele sunt o adevărată sursă de sănătate, există două tipuri pe care nu ar trebui să le consumăm sub nicio formă seara târziu: conopida și broccoli-ul. Aceste legume, deși bogate în vitamine și minerale, conțin numeroase fibre insolubile care îți vor pune organismul la încercare în timpul somnului. Digestia lor poate dura mult, cauzând disconfort și chiar insomnie.
Proteinele bogate din friptură
O friptură suculentă este întotdeauna de nerefuzat, însă nu și odată cu lăsarea serii. Conținutul sporit de proteine din carne poate întârzia digestia și te va ține treaz. Este mai bine să servești friptura la prânz, când organismul are mai mult timp să proceseze proteinele.
Sosul de roșii și brânzeturile
Sosul de roșii, deși delicios, poate provoca arsuri la stomac și indigestie dacă este consumat prea târziu. Specialiștii recomandă să îl consumi cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. De asemenea, brânzeturile și mezelurile sunt pe lista alimentelor care îți pot provoca insomnii dacă sunt consumate la cină, datorită conținutului lor ridicat de grăsimi și sare.
Ciocolata neagră și cafeaua
Ciocolata neagră, deși sănătoasă în cantități moderate, conține cafeină și aminoacizi care te țin în priză. Nutriționiștii recomandă consumul ei la prânz sau după-amiază, dar nu seara. Despre cafea se știe deja că are cel mai puternic efect energizant, pentru care nu ar trebui să o bei niciodată seara.
Alcoolul și sucurile acidulate
Deși un pahar cu vin roșu poate părea relaxant, alcoolul perturbă somnul și are efecte negative asupra organismului. Sucurile acidulate nu sunt deloc sănătoase, mai ales pentru conținutul ridicat de zahăr. Consumul lor seara poate cauza un aport rapid de energie, eliminând senzația de somnolență. Sucul de portocale, deși aparent inofensiv, este destul de acid și are un nivel ridicat de glucide care îți pot da energie, perturbând somnul.
Apa în exces
Chiar și apa, consumată în exces, poate produce efecte negative în timpul somnului. Deși este benefică pentru organism, trebuie să fim atenți la cantitate pentru a evita întreruperile frecvente ale somnului cauzate de nevoia de a merge la toaletă.
Pentru un somn odihnitor, este esențial să fim atenți la ce consumăm la cină. Alegerea alimentelor potrivite poate face diferența între o noapte liniștită și una în care te răsucești în pat. Evită alimentele menționate mai sus și optează pentru mese ușoare și echilibrate pentru a te asigura că te bucuri de un somn de calitate.