Odată cu venirea sezonului estival, românii iau cu asalt stațiunile însorite din Grecia. Când plecăm în concediu, tot ce ne preocupă este să avem totul pregătit pentru a petrece o vacanță fără griji. Printre cele mai importante lucruri de transportat în bagaj se află și medicamentele necesare pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, autoritățile grecești au o politică strictă în ceea ce privește importul și utilizarea unor substanțe medicale.
Românii care planifică să călătorească în Grecia trebuie să fie foarte atenți la ceea ce aduc în bagaj. Unele medicamente, cum ar fi cele care conțin codeină, sunt clasificate drept substanțe interzise de autoritățile elene. De asemenea, pentru antibiotice și alte medicamente, este necesar să aveți o rețetă sau să vă asigurați că le aduceți în conformitate cu regulile și reglementările vamale grecești. În caz contrar, riscați să fiți amendați sau chiar și arestați.
Pe lista medicamentelor interzise se regăsesc: Diazepam (Denumire comercială: Diazepam ) – interzisă fără prescripție; Tramadol (Denumire comercială: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa ) – interzisă fără prescripție.
De asemenea, nu sunt permise deloc medicamentele care conțin codeină (inclusiv Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal ).
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe recomandă, de asemenea, ca cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă să solicite la Casele Naționale de Asigurări din România obținerea Cardului European pentru Asigurări de Sănătate.
În caz de urgențe medicale se apelează numărul de telefon pentru asistență medicală de urgență –166.
„Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă”, avertizează MAE.
Regulamentul vamal elen conține reglementări similare cu ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene: aveți dreptul să introduceți în Grecia 200 bucăți țigări, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml. parfum și 250 ml. apă de toaletă
„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Republica Elenă obiecte antice este pasibil să primească o pedeapsă între 1 lună și 5 ani închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau celui mai apropiat sediu al poliției, expune deținătorul urmăririi penale. Atenție! Sunt interzise atât la intrare, cât și la ieșire drogurile de orice tip și substanțele dopante”, mai transmite MAE.