O echipă extinsă de imunologi și medici-cercetători din Franța a realizat un studiu detaliat care explică de ce copiii preșcolari nu au fost afectați grav de Covid-19, chiar dacă au fost expuși virusului. Studiul compară răspunsul imun al copiilor mici cu cel al celor mai mari și al adulților, concentrându-se pe imunitatea dobândită, cunoscută și ca răspuns imun adaptiv. Ce au descoperit cercetătorii

Deși copiii sub 5 ani au fost expuși la SARS-CoV-2 la fel ca restul populației, aceștia au dezvoltat rareori forme severe de boală. Cercetările au arătat că peste 90% dintre copiii din SUA, cu vârste între 0 și 17 ani, au fost expuși virusului, însă doar un procent foarte mic a prezentat complicații grave. Acest fenomen a stârnit interesul oamenilor de știință, care au început să investigheze cum reușesc copiii să evite formele severe de boală.

Echipa franceză a studiat răspunsul imun al copiilor, adulților și preșcolarilor, descoperind diferențe semnificative în funcționarea celulelor T și B, care sunt esențiale în răspunsul organismului la infecții. Copiii sub 5 ani au prezentat un răspuns imun mai slab al celulelor T CD4+ antivirale comparativ cu ceilalți participanți, însă răspunsul lor de memorie al celulelor T și B a fost distinct și adaptat pentru a face față infecției.

Un factor crucial identificat de cercetători a fost faptul că sistemul imunitar al copiilor mici este expus frecvent la diverse virusuri respiratorii, ceea ce contribuie la dezvoltarea unei imunități mai eficiente împotriva coronavirusurilor. Spre deosebire de adulți, care prezintă un declin rapid al anticorpilor după infectare, la copiii mici, anticorpii împotriva SARS-CoV-2 au rămas stabili sau chiar au crescut pe o perioadă extinsă.

Rezultatele studiului, publicate în revista Science Translational Medicine, subliniază rolul esențial al imunității dobândite în protecția copiilor împotriva Covid-19.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here