Numele lui Adrian Constantin Glugă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța (IPJ), crează rumoare în spațiul public. Totul după ce s-a aflat că acesta a fost numit pe șestache consul al României în Pakistan. Acolo, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care l-a detașat direct, se ocupă de eliberarea vizelor. În 2023, Glugă a trecut însă printr-o demisie cu scandal. Chestorul a fost nevoit să renunțe la șefia IPJ Constanța după tragedia de la 2 Mai, când doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți în plin de șoferul drogat Vlad Pascu.  

Chestorul Adrian Constantin Glugă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, a fost detașat, începând cu 7 mai 2024, ca și consul al României în Pakistan, conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Cu alte cuvinte, acesta nu a susținut concurs pentru a intra în rândul personalului diplomatic. La o simplă căutare pe pagina de internet a Ambasadei României în Republica Islamică Pakistan, observăm că numele lui Glugă nu apare, deși a fost numit consul încă din primăvara acestui an. 

Singurul loc în care Glugă a scris că este angajat al ministerului fiind declarația de interese pe 2024, pe care a depus-o, probabil din eroare, de două ori pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Declarația de avere, care este și ea obligatorie, nu a fost însă încărcată pe site-ul ANI.

Modalități de numire a consulilor

Conform legislației, „sunt eligibili în vederea nominalizării pe funcțiile de consul general” membri ai Corpului Diplomatic și Consular, cât și persoane propuse de Secretariatul General al Guvernului. Acest sistem permite, însă, și numiri prin detașare, fără a fi necesar un concurs formal.

De ce a demisionat Glugă de la șefia IPJ Constanța

Demisia lui Adrian Glugă din fruntea IPJ Constanța a venit după tragedia din 2 Mai petrecută pe 19 august. La momentul tragediei din 2 Mai, în urma căreia două persoane și-au pierdut viața, iar alte trei au fost rănite, Adrian Glugă se afla la conducerea instituției.

Accidentul de la 2 Mai | Cătălin Predoiu: Erori grave la nivelul tuturor palierelor ierarhice. Șeful IPJ Constanța, eliberat din funcție

După accident, în presă au apărut informații conform cărora Vlad Pascu ar fi fost oprit de un echipaj de Poliție, înainte de producerea tragediei, și deși avea stupefiante în mașină și se afla sub influența acestora, ar fi fost lăsat să plece mai departe. Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a solicitat demararea unei anchete în acest caz. Raportul Corpului de Control a evidențiat mai multe nereguli în intervenția poliției, iar Glugă a demisionat pe 28 august, după concluziile investigației.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here