Albalux, mașina de spălat rufe din comunism, era celebră în epocă prin faptul că era cam singura pe care și-o permiteau românii, dar și prin glumele care circulau pe seama faptului că era fabrica la Cugir, oraș renumit pentru fabrica de armament.
Primul lucru care sare în ochi privind reclamele la mașinile de spălat din anii ’60 și ’70 ai secolului trecut este numele care pune accent pe dezirabilitate (Lux) și pe funcționalitate (Automatic). La acea vreme, mașinile de spălat Albalux erau un simbol al modernității și reclamele transmit același lucru, scrie Alba24.
„Cu mașina de spălat Albalux se poate spăla, limpezi și stoarce în 8-10 minute o cantitate de 2,5 kg de rufe. Consum redus de energie electrică. Se vinde și cu plata în rate.” La momentul acela produsul era nou și rar, era un salt pentru o mamă de familie să nu mai spele rufe în lighean, era confort. și o…relaxare.
Mașinile de spălat Albalux nu erau doar un simbol al progresului tehnologic, ci și un produs al industriilor românești. Erau fabricate la Uzinele Mecanice Cugir, iar prețurile variau, în funcție de model, între 1.000 și 2.500 de lei, în funcție de model, destul de scumpe pentru românul de rând.Un pic de istorie: de la Alba Lux la Automatic
Producția acestor mașini de spălat a început în 1961, cu primul model Alba Lux 1. De-a lungul anilor, s-au lansat mai multe variante – Alba Lux 2, 3, 4 și tot așa, până la Alba Lux 10.