Cum era de așteptat, Rusia acuză fraude masive, ingerința statelor occidentale în Republica Moldova la scrutinul de duminică. Dmitri Peskov, purtătotul de cuvânt al Kremlinului, spune că a fost înregistrată o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene. 

Rezultatele alegerile din Republica Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rezultatele preliminare arată rezulalte foarte strânse ale votului de la referendum. Ultimele date spun că 50,17% dintre alegători au votat „da” privind aderarea la Uniunea Europeană, după ce tabără „nu” a condus pe timpul nopții.

Cât privește alegerile prezidențiale,după procesarea a 98.56% din procesele verbale,Maia Sandu conduce cu 42.07% (640.000 de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26.27% (400.00 de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”

„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a mai spus Sandu. 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here