Pregătirile pentru alegerile prezidențiale din această tomană au intrat în linie dreaptă. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a anunțat, joi, că Numărul secțiilor de votare din diaspora va fi asemănător cu cel de la alegerile europarlamentare din iunie, adică peste 900 de secții. În plus de asta, Greblă spune că pentru românii care locuiesc în străinătate vor fi tipărite aproximativ 5 milioane de buletine de vot. Anunțul vine la scurt timp după ce Guvernul a stabilit și aprobat deja calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale aferente scrutinului. Alegerile prezidenţiale din România se desfăşoară pe 24 noiembrie 2024 (primul tur) şi 8 decembrie (al doilea tur). Între cele două tururi de scrutin sunt intercalate parlamentarele, respectiv pe 1 decembrie.  

Toni Greblă a declarat joi, într-o conferință de presă, că pentru alegerile prezidențiale vor fi aproape aceleași secții de votare ca cele din 9 iunie, cu foarte puține excepții. Românii plecați din țară se pot înscrie pentru a-și anunța dorința de a vota pe site-ul AEP. 

„După cum știți, noi avem un număr considerabil de cetățeni români care au reședința sau domiciliul în străinătate. Aceștia pot să se înregistreze până la data de 24 septembrie pentru a-și anunța intenția de vot la secția de votare din străinătate care se va înființa în localitatea în care aceștia se află sau în localități limitrofe”, a spus Greblă. 

Potrivit șefului AEP, înscrierea nu este obligatorie, dar „este de dorit”. Oamenilor le este recomandat să se înscrie pentru că, dacă într-o localitate din străinătate vor fi mai mult de 100 de alegători care își exprimă dorința de a vota, ambasadele sau consulatele pot organiza și acolo secții de votare. 

„Faptul că un cetățean român cu domiciliul sau reședința în străinătate nu s-a înregistrat pentru votul la o anume secție de votare nu împiedică ca acesta, în ziua votului, să voteze oriunde s-ar afla”, a explicat acesta.

La alegerile prezidențiale și cetățenii români care se află în vizită sau în tranzit în străinătare pot vota la orice secție. 

Votul prin corespondență 

Până pe 24 octombrie cetățenii români din străinătate se pot înscrie pe AEP să voteze prin corespondență. 

„Nu-i împiedică cu nimic ca dacă renunță la exercitarea dreptului prin corespondență să meargă la o secție din străinătate și să-și exercite dreptul de vot. Dar, odată ce a completat buletinul de vot, l-a pus în plicul care i-a parvenit de la Poșta Română și AEP și a returnat acest vot introdus în plicul prestabilit, nu mai poate să voteze și la secția de votare”, a explicat Toni Greblă regulile pentru votul prin corespondență. 

Până joi dimineața, aproape 4.000 de români din diaspora se înscriseseră pentru a vota prin corespondență. 

Lista finală a secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale va fi făcută publică în 28 septembrie, pe site-ul ambasadelor și pe cel al AEP, a mai declarat Toni Greblă. 

Până pe 14 octombrie, AEP va întocmi lista cetățenilor din străinătate care vor vota prin corespondență și o va face publică, iar după data de 17 octombrie Poșta Română va începe expedierea plicurilor pentru votul prin corespondență. 

Câte secții de votare vor fi organizate în țară pentru alegerile prezidențiale În țară vor fi organizate aproximativ 19.000 de secții de votare pentru cei peste 18 milioane de alegători care sunt așteptați la vot, a spus președintele AEP. 

Reguli privind candidații care aspira la cea mai importantă funcție în Stat

Candidaturile pentru funcția de președinte al României se pot depune până în 5 octombrie, ora 23:59, la Biroul Electoral Central (BEC). Mai apoi, pot fi formulate contestații privind candidaturile până în 8 octombrie, de către partide, alegători, candidați și organizații ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale. 

„Ca o noutate, pentru acest an, nu s-au depus documente pentru a candida ca alianță politică sau electorală, nici pentru președintele României, nici pentru parlamentare. Deci, vom avea competitori, în ceea ce privește președintele României, numai candidați independenți sau ai partidelor politice, ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale”, a mai spus Greblă. 

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe în 25 octombrie, conform calendarului alegerilor. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here