În Republica Moldova vor avea loc, duminică, alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Peste un milion de moldoveni sunt aşteptaţi să decidă cu privire la aderarea la UE, în cadrul unui referendum care va stabili traiectoria viitoare a Moldovei, fie către statutul de membru al Uniunii Europene, fie ca stat aflat sub sfera de influenţă a Rusiei.
Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, a anunţat vineri că procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă trimise de moldovenii din diaspora – o posibilitate care există în premieră pentru câteva ţări – s-a încheiat joi seara, la ora 18:00 (ora locală din ţările gazdă).
Birourile electorale de peste hotare au recepţionat 1.344 de plicuri ale moldovenilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, fiind cu 464 mai puţine decât totalul celor trimise alegătorilor, a precizat Angelica Caraman.
„Celelalte plicuri care vor fi recepţionate peste acest timp vor fi declarate deja nevalabile”, a precizat Caraman.
Ea a explicat însă că pentru turul II, începerea recepţionării plicurilor va avea loc după ce Comisia Electorală Centrală va anunţa candidaţii care vor merge în turul II, în cazul în care va fi cazul organizării acestuia. „Din acel moment pot fi recepţionate plicurile pentru turul II”, a precizat Angelica Caraman.
Parlamentul de la Chişinău a adoptat anul acesta un proiect de lege pilot care oferă posibilitatea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda.