În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 5,8 milioane de ouă și aproximativ 200.000 de păsări au fost retrase de la comercializare după ce o fermă din județul Vaslui a fost identificată ca sursă de infecție cu Salmonella Enteritidis. Acțiunea a fost coordonată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, în urma controalelor realizate între 27 noiembrie și 31 decembrie 2024.
Potrivit reprezentanților instituției, echipele de control au verificat 24 de unități autorizate sanitar-veterinar, printre care abatoare, unități de procesare carne, lapte, pește și miere, precum și unități de ambalare ouă. De asemenea, au fost efectuate 288 de inspecții în piețe, măcelării, pescării, pensiuni, supermarketuri și alte unități comerciale, fiind oprite și 29 de vehicule pentru verificări în trafic.
„Inspectorii au avut ca obiectiv principal prevenirea riscurilor de toxiinfecții alimentare și combaterea comerțului ilegal cu produse din carne de porc din zonele afectate de Pesta Porcină Africană”, au declarat oficialii DSVSA.
Amenzi și produse retrase
În urma controalelor, au fost aplicate 16 amenzi contravenționale, însumând 55.600 de lei, și 19 avertismente. De asemenea, au fost retrase de la comercializare:
614 kg de carne,87 kg de produse din carne,98 kg de produse lactate,29 kg de pește și produse derivate,5.817.443 ouă contaminate, care au fost dirijate către unități specializate în neutralizare.
Pe lângă acțiunile vizând ferma de ouă, DSVSA Vaslui a desfășurat controale în 14 magazine și depozite de legume și fructe, precum și în 27 de supermarketuri și hypermarketuri. Aceste inspecții au dus la aplicarea a trei sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21.200 de lei, și două avertismente.
Directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea, a declarat: „Datorită eforturilor echipelor noastre, nu au fost raportate cazuri de toxiinfecții alimentare în această perioadă, ceea ce reprezintă un rezultat remarcabil pentru sănătatea publică.”
Autoritățile sanitare veterinare au anunțat că vor continua să efectueze controale pentru a asigura respectarea normelor de siguranță alimentară și protejarea consumatorilor.