Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat de presă în urma speculațiilor apărute în spațiul public referitoare la o rachetă rusească care ar fi traversat, în dimineața zilei de astăzi, spațiul aerian național. Conform informațiilor furnizate de autoritățile militare române, sistemul de supraveghere aeriană al României, parte integrantă a rețelei de monitorizare a NATO, nu a detectat nicio astfel de activitate.
În jurul orei 7:30, autoritățile ucrainene au informat MApN despre o rachetă lansată de forțele Federației Ruse care, potrivit datelor preliminare, ar fi avut impact în zona Cernăuți, Ucraina. Aceasta ar fi trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și, timp de aproximativ două minute, și prin nordul României, în apropierea localității Darabani.
Cu toate acestea, analiza efectuată de sistemele de monitorizare aeriană românești, precum și datele primite de la aliații NATO care contribuie la supravegherea acestei regiuni, nu au confirmat traversarea efectivă a spațiului aerian românesc de către racheta menționată.
MApN a subliniat că structurile competente vor continua să investigheze această situație pentru a clarifica toate circumstanțele legate de incident. De asemenea, forțele și mijloacele implicate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, atât sub comandă națională, cât și sub comandă NATO, rămân în alertă și dedicate protejării spațiului aerian național și aliat.
„Cu privire la informațiile din spațiul public, referitoare la o rachetă rusească ce ar fi intersectat, în această dimineață, spațiul aerian național, facem următoarele precizări:
Sistemul de supraveghere aeriană al României, ca parte a sistemului integrat al NATO, care monitorizează în permanență situația aeriană din zonă, nu a detectat o astfel de situație.
Autoritățile militare române au fost informate de cele ucrainene despre faptul că, în jurul orei 7.30, o rachetă a forțelor Federației Ruse, care ar fi avut impactul în regiunea Cernăuți, Ucraina, ar fi evoluat prin spațiul aerian al Republicii Moldova și, pentru aproximativ două minute, și prin spațiul aerian al României, în zona de nord, în proximitatea localității Darabani.
Din datele de monitorizare ale sistemelor de supraveghere aeriană ale României și din cele furnizate de mijloacele țărilor NATO care suplimentează monitorizarea în zona de responsabilitate a României, nu a fost confirmată traversarea spațiului aerian românesc.
Structurile competente ale MApN vor continua să cerceteze această situație, pentru clarificarea tuturor circumstanțelor.
De asemenea, forțele și mijloacele angrenate în executarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană – sub comandă națională și sub comandă NATO rămân permanent la datorie pentru protejarea spațiului aerian național și aliat”, a informat MApN într-un comunicat oficial.