Îl vezi peste tot, din compoziția cremelor în saloanele de înfrumusețare, dar e cu adevărat acidul hialuronic atât de miraculos pe cât este descris? Se pare că da
Acidul hialuronic este o substanță produsă în mod normal de către corp, dar acest proces, ca multe altele, este perturbat de trecerea anilor. Cele mai mari rezerve se regăsesc în piele, la nivelul ochilor și al articulațiilor, iar principala funcție a acidului hialuronic este aceea de a atrage apa în țesuturi pentru a le menține hidratate.
Însă atribuțiile ce înfrumusețează pielea sunt cele ce au adus acidul hialuronic în centrul atenției. Efectele hidratante, de intensificare a fermității și elasticității pielii, de îmbunătățire a producției de colagen și de stimulare a volumului dermului au plasat acest ingredient printre cele mai populare în eterna cruciadă de păstrare a tinereții și frumuseții pielii.
Cum te ajută acidul hialuronic din alimente
Alimentele bogate în acid hialuronic acordă același „ajutor” pe care îl primești din fillere (de altfel, cel mai eficient) sau îl obții așternând pe piele cremele și loțiunile tale preferate.
Iată mai jos câteva dintre motivele pentru care să optezi pentru acid hialuronic!
Pielea e mai suplă și mai hidratată.
Fie că folosești suplimente sau îl absorbi din alimentația, acidul hialuronic atrage apa în țesuturi. Studiile au arătat de asemenea că lasă pielea mai suplă și că reduce apariția ridurilor, a roșeții și a dermatitei.
Poate să întărească oasele
Supa aceea de oase e ideală dacă dorești să păstrezi densitatea osoasă! Studiile au fost realizate pe animale până acum, dar sunt încurajatoare și la nivelul activității umane.
Grăbește vindecarea rănilor
Corpul o știe mai bine decât oricine, așa că în eventualitatea în care apar răni sau traume fizice, se pare că suplimentează producția de acid hialuronic. Sunt multiple căile prin care acționează acest ingredient: scade inflamația, reduce circumferința rănilor și senzația de durere, și are proprietăți antibacteriene, așa că minimizează riscul de infecții.
Una dintre cele mai eficiente aplicabilități ale sale este însă în tratamentul bolilor gingivale și al ulcerelor bucale.
Poate să reducă durerile de articulații
Nu o să mai privești cu teamă la cerul acela înnorat pentru că știi că îți provoacă dureri de oase când te împrietenești cu acidul hialuronic. acesta îmbunătățește lubrifierea articulațiilor, iar atunci când oasele nu se mai „freacă” unul de celălalt, se stopează și durerea.
Suplimentele sunt super eficiente dacă suferi de osteoartrită, injecțiile fiind la rândul lor recomandate, dar cu câteva efecte adverse. Firește că nu strică nici să îl preiei din alimente bogate în acid hialuronic.
Reduc disconfortul ocular
Picăturile cu acid hialuronic sunt atestate de către studii pentru efectul de stimulare a vindecării după operații și de reducere a riscului de inflamații, dar se pare că și acidul hialuronic preluat prin suplimente sau alimentație poate fi prielnic sănătății ochiului.
Această substanță combate și senzația de uscăciune.
Poate să prevină durerile de la nivelul vezicii urinare
Știai că aproximativ 3-4% dintre femei suferă de o afecțiune numită cistită interstițială (sindrom dureros al vezicii urinare), care produce simptome precum nevoia frecventă de a urina, disconfort și senzație de presiune locală? Pentru acestea, acidul hialuronic inserat printr-un cateter la nivelul vezicii poate să reducă manifestarea.
Din păcate, acest efect nu e obținut și prin alimentație.
Alimente bogate în acid hialuronic
Vrem să fim clare de la început, așa vom sublinia că numai oasele și țesutul conjunctiv de origine animală conțin acid hialuronic! Restul alimentelor pe care le vom cita mai jos sunt însă la rândul lor importante pentru că susțin producția de acid hialuronic, practic punându-ți pe roate propria „fabrică”.
Supa de oase
Începem cu practic singurul aliment care conține acid hialuronic. Supa se prepară prin fierberea oaselor și a țesutul conjunctiv animalier pentru circa 12-48 de ore.
Rezultatul este un lichid dens, bogat în acid hialuronic, dar și în proteine și colagen.
Portocale
Chiar dacă nu includ acid hialuronic, sunt cu siguranță de plasat pe un loc onorabil în dietă pentru că au naringenină, o flavanonă din grupul flavonoidelor de polifenoli cu însemnate proprietăți antioxidante. De ce contează? Pentru că blochează activitatea hialuronidazei, o enzimă care contribuie la degradarea acidului hialuronic. prin urmare, deși indirect, portocalele contribuie la creșterea cantităților acestei substanțe.
Pe de altă parte, sunt bogate și în vitamina C cu proprietăți antioxidante.
Parizerul românului: Atenție, poate conține urme de carne! Experiment Realitatea Plus
Tofu
Sunt persoane care evită cu totul soia prin prisma rolului său hormonal, dar să știi că nu e la mijloc decât o proastă reputație nejustificată. În realitate, soia (și implicit tofu) este esențială fiindcă conține substanțe care imită atribuțiile estrogenului (fitoestrogeni). Cum acest hormon este cunoscut pentru că antrenează creșterea nivelurilor de acid hialuronic, vezi deja legătura.
Se situează prin acest beneficiu în grupul alimentelor bogate în acid hialuronic!
Soia poate să prevină și instalarea ridurilor și uscarea pielii, dar determină și creșterea nivelurilor de colagen și protecția de stresul oxidativ.
Cartofi dulci
Circula acum ceva vreme un mit, că un sortiment de cartofi japonezi conține acid hialuronic. Deși știința nu a întărit cu argumente valabile aceste pretenții, spune da alimentelor bogate în amidon pentru că sunt extrem de nutritive, bogate în fibre, vitamina A și C, mangan și, mai important, magneziu. Acest din urmă element susține sănătatea pielii și sporirea producției de colagen.
Alte motive pentru care să consumi cartofi dulci? Antioxidanții reduc bolile cronice și riscul de degradare celulară în urma expunerii la stres oxidativ. Pe de altă parte, betacarotenul neutralizează radicalii liberi, reduce inflamația și protejează de radiațiile UV.
Edamame
i se mai spune „soia verde”, fiind disponibil sub formă de păstăi sau boabe proaspete. Beneficiile sunt multiple, începând cu prezența fitoestrogenilor, ce cresc nivelurile de acid hialuronic, și continuând cu manganul, scrie divahair. Acest mineral activează prolidaza, o enzimă care stimulează producția de colagen.
Edamame se remarcă și fiindcă include vitaminele C, K și acid folic, dar și fier.
Migdale
Una dintre cele mai bune gustări pe care le poți lua constă într-un pumn de migdale și îți explicăm de ce bucurase. Conțin magneziu, ce crește sinteza acidului hialuronic, așa cum ți-am explicat, dar au și alte „valori”: proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
Se mai remarcă și fiindcă reprezintă una dintre cele mai bogate surse de vitamina E, „menită” să reducă stresul oxidativ, să grăbească vindecarea rănilor, să neutralizeze radicalii liberi și să protejeze pielea.
Kale
Ajungem din nou la categoria magneziu din alimente bogate în acid hialuronic: să știi că aproape jumătate dintre americani nu au nivelurile scontate, așa că e important să incluzi cât mai multe surse în alimentație.
Pe lângă rolul pe care îl joacă în producția de acid hialuronic, acest mineral e vital în sănătatea mentală și cardiovasculară, pentru prevenirea diabetului și a bolilor de oase, dar și pentru producția de energie și funcționarea aparatului muscular.
În plus, kale „se laudă” și cu concentrații de fibre, vitamina A și K, cupru, mangan și calciu.
Dieta ce include atât alimente bogate în acid hialuronic, dar și fructe și legume ce sporesc în mod natural producția sa, e o metodă prin care să rămâi tânără, sănătoasă și echilibrată pentru cât mai mult timp!