În România, consumul de alcool sau de substanțe interzise la volan este considerat infracțiune, iar șoferii prinși pe picior greșit sunt sancționați cu suspenadrea permisului de conducere. Însă, nu mulți știu că există o serie de alimente care îi pot lăsa pietoni.
Chiar dacă par inofensive aceste alimente pot conține substanțe ce, în combinație cu teste de alcool sau droguri, pot avea consecințe neplăcute, inclusiv suspendarea permisului de conducere.
Astfel alimentele pe care nu trebuie să le consumi atunci când urci la volan, dacă nu vrei să rămâi pieton, sunt pâinea cu mac, apa de gură, oțetul, deserturile cu rom, siropul de tuse și apa tonică.
Pâinea cu mac te poate lăsa fără permis, deoarece semințele de mac conțin urme de morfină, iar consumul acestora poate determina un rezultat pozitiv în testele pentru opioide.
O simplă gustare, adesea considerată sănătoasă datorită valorii sale nutritive, poate deveni o capcană periculoasă, în special pentru cei care sunt supuși periodic testelor antidrog.
Un alt dușman al permisului de conducere este siropul de tuse care conțin codeină. Aceasta este un opioid frecvent utilizat în tratamentul tusei, iar consumul său, chiar și în doze terapeutice, poate duce la detectarea unor niveluri de opioide în organism.
Astfel, persoanele care conduc trebuie să fie foarte atente la medicamentele pe care le iau și să consulte un specialist înainte de a utiliza astfel de produse, mai ales pe termen lung.
La rândul său, apa tonică poate duce la pierderea permisului auto, deoarece conține chinină, o substanță care poate provoca un rezultat fals pozitiv la DrugTest pentru amfetamine.
De asemenea, chiar și apa de gură poate avea un impact semnificativ asupra testelor antidrog, deoarece unele produse de igienă orală conțin alcool sau alte substanțe chimice care pot influența rezultatul testului.
Bomboanele cu lichior pot conține suficiente cantități de alcool pentru a influența rezultatul unui test antidrog și asta pentru că induc o stare de intoxicație care nu este întotdeauna evidentă la prima vedere.
Totodată, la fel ca bomboanele cu lichior, sunt anumite deserturi care conțin rom sau alte tipuri de alcool și pot afecta rezultatele examinării de alcoolemie. De exemplu, un simplu tort cu rom sau o prăjitură cu umplutură de lichior pot transforma o petrecere de familie într-o potențială problemă juridică, deoarece alcoolul este absorbit rapid în organism.