Într-o eră în care tot mai mulți oameni devin conștienți de impactul alimentației asupra sănătății lor, căutarea unor alternative sănătoase la unele alimente devine esențială. Recunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic aduce în prim-plan un aliment surprinzător, care nu doar că înlocuiește pâinea și cartofii, dar oferă și beneficii importante pentru digestie. Fără gluten și cu proprietăți care contribuie la prevenirea balonării, această opțiune se dovedește a fi nu doar savuroasă, ci și prietenoasă cu organismul.  

 Pâinea și cartofii sunt printre cele mai populare și iubite alimente în rândul românilor, însă sunt adesea asociate cu riscul acumulării kilogramelor în plus. Mihaela Bilic propune o alternativă accesibilă, delicioasă și nutritivă pentru aceste produse: mămăliga. Acest aliment simplu, consumat mult mai frecvent în trecut decât în prezent, este considerat de nutriționistă cea mai bună sursă de carbohidrați pe care o putem include în dietă.

„Bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă, iar făina o păstrau pentru pâine și cozonaci de sărbătoare. Mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Într-o farfurie ideală mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel” – a explicat Mihaela Bilic în cadrul unei apariții tv.

Fructul cu cele mai multe chimicale. La producerea lui se folosesc până la 6 pesticide

Mihaela Bilic a subliniat că mămăliga aduce numeroase beneficii pentru sănătate, furnizând nutrienți esențiali necesari pentru o funcționare optimă a organismului.

„La capitolul beneficii, porumbul conține mulți carotenoizi, de unde și culoarea galbenă. Acești pigmenți vegetali cu rol antioxidant sunt materie primă pentru sinteza vitaminei A. Mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal. 

În boabele de porumb există steroli vegetali, substanțe care au o structură similară cu colesterolul uman. Care e rolul lor? Blochează locul de absorbție pentru grăsimile alimentare, scad cantitatea de lipide care provine din dietă și reduc nivelul de colesterol din sânge. (…)  Dincolo de siluetă, astfel de produse au un efect anti-stres: odată prin conținutul mare de glucide care calmează creierul, apoi datorită faptului că sunt crocante și le putem ronțăi” – a adăugat Bilic. 

5 prăjituri care nu îngrașă, potrivit medicului estetician Adina Alberts

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here