În fiecare zi, consumăm o varietate de alimente, dar puțini dintre noi sunt conștienți de faptul că unele dintre acestea conțin, în mod natural, o doză mică de radioactivitate. Această prezență radioactivă, de obicei, este rezultatul proceselor geologice și biologice care au avut loc de-a lungul timpului, iar întrebarea care se ridică este: cât de periculos este acest fenomen pentru sănătatea noastră? Deși nivelurile de radiație sunt extrem de scăzute și adesea considerate inofensive, este esențial să înțelegem impactul pe care îl pot avea alimentele radioactive asupra organismului nostru, precum și contextul în care consumăm aceste produse. 

Radioactivitatea este un concept care îi sperie pe mulți dintre noi.

Radiația reprezintă energia ce se deplasează de la un punct la altul sub formă de particule sau unde. În fiecare zi, suntem expuși la surse de radiații, atât naturale, cât și artificiale. Radioactivitatea naturală, formată din radionuclizi prezenți în mediul înconjurător (aer, sol, apă, vegetație, organisme animale, inclusiv corpul uman), există încă de la începuturile Pământului, conform informațiilor de pe anpm.ro.

Bananele, deşi sunt radioactive, NU sunt periculoase pentru organism

Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt radioactive. Bananele sunt uşor radioactive deoarece sunt bogate în potasiu. Mai exact, conţin izotopi radioactivi naturali, în special potasiu-40, informează dailygeekshow.com.

Cu ce este mai sănătos să gătim, de fapt: Untură sau ulei vegetal? Mihaela Bilic lămurește dilema

Unitatea de masură pentru doza de radiaţie care ajunge în corp este milisievert (mSv). Nivelul de radioactivitate dintr-un loc este considerat periculos doar de la 50 de mSv. În schimb, bananele conţin 0,1 mSv.

Cu alte cuvinte, radioactivitatea din banană nu este periculoasă, chiar dacă reușești să mănânci un kilogram. În schimb, un camion plin cu banane este suficient de radioactiv pentru a declanșa o alarmă falsă la un detector de radiații.

Radioactivitatea naturală nu trebuie confundată cu iradierea alimentelor, procedeu care foloseşte radiaţiile pentru a preveni boli precum intoxicaţiile alimentare şi alterarea produselor. Prin acest proces sunt distruse bacteriile, mucegaiurile şi alţi dăunători. Alimentele iradiate nu intră în contact cu materialele radioactive, iar iradierea alimentelor nu le face radioactive, potrivit epa.gov

Cele mai bune trucuri pentru a tăia ceapa fără să plângi. Așa vei scăpa de lacrimile din bucătărie

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here