România a fost, forțată, pe ascunse căi diplomatice, să facă Ucrainei cadou sistemul de apărare antiaeriană american Patriot. Iar acum, românii așteaptă să vină americanii cu altul. Dar când? 

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, a precizat că încă nu există un orizont de timp pentru primirea unui sistem similar sau alternativ ca formă de compensație pentru sistemul Patriot donat Ucrainei, transmite Agerpres.

Angel Tîlvar (MApN), despre cazul sistemului Patriot donat Ucrainei

Ministrul Apărării a participat la discuții referitoare la compensarea României.

Secretarul general NATO și Ambasadorul Marii Britanii în România, mesaje după ce România a donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot

„Au fost discuţii şi alaltăieri (marţi – n.r.) şi ieri (miercuri – n.r.) dimineaţă. Alaltăieri am participat şi eu şi am condus prima discuţie care urma să creeze şi calendarul negocierilor şi principalele elemente de referinţă. În ceea ce priveşte orizontul de timp nu pot să vă dau elemente concrete acum, pentru că nu s-a ajuns la acest moment la această etapă a discuţiei”, a declarat Angel Tîlvar, într-un briefing pentru jurnaliștii români.

Biden a decis! România va trimite alte sisteme Patriot în Ucraina

Totodată, întrebat dacă știe când va fi trimis sistemul Patriot în Ucraina, Tîlvar a răspuns: „Nu am această dată, pentru că această dată în momentul de față nu există”.

Ce a declarat președintele Klaus Iohannis

Șeful statului a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că „dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului aerian naţional”.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here