Având în vedere avertizarea emisă de meteorologi în ultimele zile, care cuprinde peste 10 județe și municipiul București, mai multe zone ale țării vor fi acoperite de zăpadă. În aceste condiții, autoritățile au început să fie vigilente ca atât persoanele fizice, cât și companiile care au sedii al căror suprafață este orientată către căile de acces publice pentru autoturisme și pietoni să curețe zăpada depusă.  

În România, o ordonanță de guvern din 2002 prevede că persoanele fizice și juridice sunt obligate să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor și locurile de parcare pe care le utilizează, iar amenzile sunt hotărâte de consiliile locale, acestea putând ajunge și la suma de 20.000 de lei, în unele cazuri.

Potrivit articolului 9 al OUG 21/2002, persoanele fizice și juridice au obligația „să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.

Schimbări radicale ale vremii: temperaturi nefirești, în următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până pe 17 martie

”Nerespectarea sau neîndeplinirea obligațiilor și a responsabilităților stabilite prin ordonanță atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate și se sancționează potrivit legii, spune actul normativ. În acest caz, arată legea, constituie contravenție „neorganizarea acțiunilor de control asupra obligațiilor privitoare la păstrarea curățeniei în piețe, oboare, târguri și în celelalte locuri publice, precum și la îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare”.

Ordonanța, emisă înainte de reforma monetară din 2005, prevedea la momentul respectiv și un interval monetar al amenzilor care se pot aplica. 

În prezent, cuantumul amenzilor pentru astfel de contravenții poate varia în funcție de reglementările locale. Totodată, potrivit Legii nr. 196/2018, articolul 30, alineatele (3) și (4), fiecare proprietar are obligația de a menține bunăstarea și siguranța spațiilor pe care le deține. Aceasta include și curățarea căilor de acces, fie că este vorba despre trotuare sau alte spații comune din jurul imobilelor.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here