Americanii sunt speriați de perspectiva scăderii drastice vânzărilor de armament către statele membre NATO, motiv pentru care secretarul de stat SUA, Marco Rubio, a reiterat ideea că Trump susține în mod clar Alianța Nord Atlantică. 

Secretarul de Stat american Marco Rubio le oferă asigurări joi, 3 aprilie, statelor europene membre ale NATO, că SUA nu intenționează să iasă din Alianță.

Dar confirmă că SUA lui Donald Trump se aşteaptă de-acum ca ele să-şi plătească cotizaţiile. Mesajul a venit în contextul în care statele UE par pregătite să renunțe la cumpărarea de echipament militar american în favoarea celui european.”Preşedintele Trump a anunțat în mod clar că susţine NATO. Vom rămâne în NATO”, a subliniat el la sosirea sa la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni ministeriale a miniștrilor Afacerilor Externe ai Alianţei, în momentul în care o mare parte a Europei este îngrijorată de un eventual dezangajament american.

”Statele Unite sunt mai active în NATO decât au fost vreodată. O parte a isteriei şi hiperbolei pe care o văd în presa mondială şi în anumite publicaţii naţionale din Statele Unite cu privire la NATO nu este justificată”, a declarat Rubio.Aliaţii Statelor Unite au fost bruscaţi de la întoarcerea miliardarului republican la Casa Albă la 20 ianuarie. Canada este amenințată cu anexarea de către Statele Unite, dar şi Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei. Iar oficialii americani nu se feresc să denunţe între ei, aşa cum au dezvăluit conversaţiile lor pe mesageria Signal, nişte europeni „profitori”, pasageri clandestini ai unei Alianţe în care nu-şi plătesc cotizaţiile.„Declarații dure””Ştiu că au existat declaraţii dure. Ştiu că unii aliaţi, de această parte a Atlanticului, de exemplu, sunt îngrijoraţi de angajamentul pe termen lung al Statelor Unite în NATO”, a recunoscut miercuri, în faţa presei, secretarul general al NATO Mark Rutte, care apără neîncetat unitatea alianţei.Statele Unite nu prevăd să se retragă ”brusc” de pe continentul european şi rămân total angajate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a dat el asigurări joi.

Alături de Marco Rubio, Mark Rutte a lăudat eforturile europenilor în privinţa cheltuielilor militare.”Dacă luăm în considerare sutele de miliarde de euro care au fost plătite în ultimele două luni, este vorba probabil despre cea mai importantă creştere a cheltuielilor apărării pe care am cunoscut-o în Canada şi Europa de la Războiul Rece, de la căderea Zidului Berlinului”, a dat el asigurări în prezenţa secretarului de Stat american.

Însă Marco Rubio nu a comentat ceea ce Mark Rutte a catalogat o ”veste bună” ci a reiterat cerinţa americană a unor cheltuieli sporite în domeniul apărării.”Vrem, deci, să plecăm de aici ştiind că suntem pe calea cea bună, o cale realistă, pentru ca fiecare dintre membri să se angajeze şi să-şi îndeplinească promisiunea de a atinge 5% la cheltuieli” în domeniul apărării din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat el.El a subliniat că această cerinţă priveşte cele 32 de state membre ale NATO – inclusiv Statele Unite -, în contextul în care Washingtonul alocă în prezent 3,4% din PIB cheltuielilor militare.Angajamentul european este însă mai mic, cu excepţia Poloniei, care alocă 4,7% din PIB apărării.Însă Italia sau Spania alocă mai puţin de 2% din PIB.Mark Rutte urmează să propună în jur de 3,5% din PIB, însă nicio decizie nu este aşteptată joi sau vineri.

Ea va fi însă principala miză a summitului de la Haga, prevăzut în iunie, în prezenţa lui Donald Trump.Apropierea spectaculoasă a Washingtonului de Moscova îi îngrijorează pe aliaţii europeni ai Kievului.Ads”Există un sentiment de indispoziţie” în Europa în urma acestor prime negocieri ale Statelor Unite cu Rusia şi Ucraina, potrivit unui diplomat.Europa se teme de încheierea unui acord pe la spatele Ucrainei şi contrar intereselor sale în domeniul securităţii continentului şi inclusiv contrare intereselor NATO.Miniştrii NATO urmează să participe joi seara la o cină de lucru cu colegul lor ucrainean Andrii Sîbiga, în prezenţa şefei diplomaţiei europene Kaja Kallas.O ”Coaliţie a Voluntarilor” este alcătuită din ţări pregătite să ofere garanţii de securitate Ucrainei, inclusiv prin intermediul unor trupe terestre.

Această coaliţie, condusă de către Franţa şi Regatul Unit, urmează să se reunească săptămâna viitoare la Bruxelles la nivel de miniştri ai Apărării.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here